c S
Dnevne novosti

Europska komisija odobrila dodatnih 220 milijuna kuna potpora za stočare

06.08.2021 07:10 ZAGREB, 4. kolovoza 2021. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestilo da je Europska komisija (EK) odobrila dodatnih 220 milijuna kuna potpora za stočare, uz već postojeće mehanizme potpora.

"Od strane Europske komisije odobrene su konačne promjene Programa ruralnog razvoja kojima su, nakon dugotrajnih i uspješnih pregovora s EK, sektoru stočarstva odobrene dodatne potpore u iznosu od dodatnih 130 milijuna kuna putem mjere Dobrobit životinja te dodatnih 90 milijuna kuna za novu potporu za korištenje stajskog gnoja na oranicama", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Podsjećaju i kako je osim provođenja redovnih mjera potpore, od početka izbijanja pandemije bolesti covid-19 Ministarstvo donijelo i niz programa potpore, između ostalih i sektoru stočarstva, ukupne vrijednosti gotovo 450 milijuna kuna, a u izradi su programi potpore za sektore peradarstva i mliječnog govedarstva.

Također, uslijed povećanja cijena žitarica i ostalih komponenti stočne hrane ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na posljednjom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva država članica EU-a pozvala Europsku komisiju da ispita sve mogućnosti dodjele financijske potpore u cilju stabilizacije sektora stočarstva, kao i mogućih drugih mehanizama koji bi osigurali ravnopravni položaj naših proizvođača na globalnom tržištu. Zahtjev je, kako navode, podržalo 15 zemalja članica te se očekuje daljnje praćenje stanja od strane EK-a, kao i poduzimanje eventualno potrebnih izvanrednih mjera.