c S
Dnevne novosti

Predsjednica EK-a: Nuklearke da, ali važni standardi za sigurnost

09.08.2021 07:05 LJUBLJANA, 6. kolovoza 2021. (Hina) - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je odluka o energetskom miksu članica Europske unije u njihovoj nadležnosti, pa tako i o udjelu nuklearne energije u energetskoj bilanci.

"Države članice same odlučuju o svoj mješavini izvora energije", kazala je von der Leyen u razgovoru za slovensko "Delo" od petka, na pitanje o nekim dilemama vezanim na odluku Slovenije da produži životni vijek nuklearke Krško do 2043. godine. No, glavna je zadaća Komisije osigurati da države članice koje se odluče za korištenje nuklearne energije primjenjuju najviše standarde nuklearne sigurnosti.

Ti su standardi zapisani u pravnom okviru Europske zajednice za atomsku energiju (Euratom), a posebno i u revidiranoj direktivi o nuklearnoj sigurnosti. Ta direktiva regulira cijeli životni vijek nuklearnog pogona, od projektiranja pa sve do njegove razgradnje", navela je u razgovoru predsjednica Europske komisije.

Slovenska vlada dugoročnim planom planira zadržavanje nuklearne energije za proizvodnju struje u svom energetskom miksu kao neizostavan dio strategije energetske neovisnosti. Planira se da se životni vijek nuklearke Krško produži do 2043. godine, a nedavno je investitoru, tvrtki GEN-E, izdana i energetska dozvola za gradnju drugog bloka, što je prvi korak u toj potencijalnoj investiciji vrijednoj najmanje 5 milijardi eura, a ne i konačna odluka koja će se vjerojatno provjeravati i na referendumu.

Na pitanje o zelenoj energetskoj transformaciji u Europi i opasnosti da napuštanje ugljena kao izvora energije produbi razlike između istoka i zapada u EU, von der Leyen je rekla da tzv. zelena transformacija takve razlike zapravo smanjuje. "Sve europske države uviđaju potrebu uvođenja mjera za smanjenje klimatskih promjena. Ekstremne vremenske pojave pogađaju sve dijelove našeg kontinenta češće nego u prošlosti", rekla je predsjednica Komisije.

"Vrijeme je za pomak prema većoj održivosti, Europa je već dokazala da je to moguće. Od 1990. smo uspjeli smanjiti štetne ispuste za 25 posto, a u istom je razdoblju naše gospodarstvo doživjelo 60-postotni rast", izjavila je u razgovoru za slovenski list. Velika zajednička sredstva za energetsku transformaciju iz instrumenta  NextGenerationEU omogućit će da se postupno ukine korištenje ugljena, a zadrži konkurentnost naše industrije prijelazom na zeleniju i čistu proizvodnju, te poticanjem kreativnosti i inovativnosti, dodala je von der Leyen.