c S
Dnevne novosti

Poljska će reformirati sporno Disciplinsko vijeće koje je protivno pravu EU-a

09.08.2021 07:10 VARŠAVA, 7. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) - Poljska će ukinuti sustav discipliniranja sudaca za koji je najviši Sud Europske unije presudio da krši pravila EU-a, rekao je čelnik vladajuće poljske stranke u intervjuu za državnu novinsku agenciju PAP u subotu.

Europska komisija dala je Poljskoj rok do 16. kolovoza da raspusti Disciplinsko vijeće za koje EU tvrdi da ne jamči neovisnost pravosuđa i potkopava zakone bloka 27 članica. "Raspustit ćemo Disciplinsko vijeće koje trenutačno djeluje i na ovaj način će nestati predmet spora", rekao je Jaroslaw Kaczynski, čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i potpredsjednik vlade za PAP. Poljskoj prijete novčane kazne ili gubitak dijela sredstava iz Europskog razvojnog fonda ako se to pitanje ne riješi.

No Kaczynski je rekao da je reforma pravosuđa, uključujući prijedlog za reformu vijeća već isplanirana i odbacio presudu najvišeg suda EU-a. "Ne priznajem takve presude jer jasno nadilaze Ugovore i proširuju nadležnost sudova EU-a", rekao je. Vlada će u rujnu iznijeti svoje prve prijedloge reforme Disciplinskog vijeća, dodao je Kaczynski. Predsjednik poljskog Vrhovnog suda u četvrtak je djelomično suspendirao aktivnosti Disciplinskog vijeća uz objašnjenje da se novi predmeti neće dodjeljivati vijeću sve dok se ne uvedu zakonske izmjene ili Sud EU-a ne donese konačnu presudu po tom pitanju.