c S
Dnevne novosti

WhatsApp pokušava blokirati talibane

18.08.2021 07:05 BERLIN, 17. kolovoza 2021. (Hina/dpa) - WhatsApp pokušava otkrit koriste li talibani tu aplikaciju za razmjenu poruka kako bi uspostavili svoju kontrolu nad Afganistanom, a ako koriste, kako ih blokirati.
Talibani su postali upozorenja putem WhatsAppa stanovnicima Kabula kada su preuzeli kontrolu nad gradom u nedjelju, navodi Washington Post. Međutim, s obzirom da su talibani pod američkim sankcijama, WhatsApp, čije je sjedište u SAD-u, mora pronaći način kako onemogućiti talibanima korištenje aplikacije. "Dužni smo poštivati zakone o američkim sankcijama", kazao je glasnogovornik WhatsAppa. "To uključuje blokiranje računa za koje se čini da se predstavljaju kao službeni računi talibana. Tražimo dodatne informacije od relevantnih američkih vlasti, uzimajući u obzir razvoj situacije u Afganistanu", dodao je.

Budući da WhatsApp koristi end-to-end enkripciju, kompanija ne može čitati poruke koje se šalju putem aplikacije. Stoga se oslanja na druge identifikatore kako bi utvrdila koriste li talibani aplikaciju, poput fotografija, imena, opisa profila i sl. Čelnik Instagrama Adam Mosseri rekao je pak za Bloomberg da njegova kompanija, kao i vlasnik Facebook, rade proaktivno na uklanjanju prisustva talibana na tim društvenim mrežama. "Stanje se rapidno mijenja, a siguran sam da će se sukladno tome mijenjati i rizik. Morat ćemo modificirati način rada i ono što radimo kako bi odgovorili na promjenjive rizike koji nastaju", kazao je.