c S
Dnevne novosti

MMPI: Provedena akcija pojačanoga nadzora plovidbe

20.08.2021 07:20 ZAGREB, 19. kolovoza 2021. (Hina) - U akcija pojačanoga nadzora sigurnosti plovidbe na moru na području nadležnosti svih lučkih kapetanija na moru, u kojoj su sudjelovala 22 plovila s 93 djelatnika te pregledana 343 broda i utvrđeno 127 povreda propisa,  provedena je u četvrtak, priopćilo je Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture (MMPI). 
Na mjestu počinjenja prekršaja naplaćeno je kazni u vrijednosti 243.700,00 kuna, podignuto je 5 optužnih prijedloga, a izrečene su i 4 mjere zabrane plovidbe.  U akciji su, kako se navodi, sudjelovala su sva raspoloživa plovila i djelatnici iz svih lučkih kapetanija i njihovih ispostava na moru, a akcija je posebnu pažnju posvetila kontroli sposobnosti brodova, odnosno brodica za plovidbu, uključujući broj i sastav ukrcanih članova posade i njihovu osposobljenost, te broj ukrcanih putnika u odnosu na maksimalni dozvoljeni broj putnika za koji je brod/brodica registriran.   

Cilj akcije je bila provjera spremnosti i učinkovitosti postupanja djelatnika sigurnosti plovidbe, a vezano uz nadzor sigurnosti plovidbe kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu te smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone.  Obzirom da ove turističke sezone svjedočimo porastu broja pomorskih nesreća povećan je i broj izvanrednih koordiniranih akcija kontrole pomorskog prometa na od svih lučkih kapetanija a učestale kontrole će se nastaviti odvijati do kraja turističke sezone, najavilo je Ministarstvo.