c S
Dnevne novosti

Poljska i Litva podižu ogradu na granici s Bjelorusijom

24.08.2021 07:15 VARŠAVA/VILNIUS, 23. kolovoza 2021. (Hina/Reuters) – Litva je u ponedjeljak objavila da će do rujna iduće godine dovršiti 508 kilometara dugu ogradu na granici s Bjelorusijom kako bi zaustavila migrante za koje kaže da ulaze na njezin teritorij u rekordnom broju potaknuti vlastima bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka, a Poljska je najavila da će duž granice sagraditi ogradu i povećati broj vojnika.

Litva, Latvija i Poljska bilježe veliki rast priljeva ilegalnih migranata iz Bjelorusije te optužuju Lukašenka da ih koristi kao pritisak na Europsku uniju kako bi ukinula sankcije nad njim i njegovom državom. „Fizička barijera ključna je za nas da se obranimo od ovog hibridnog napada koji bjeloruski režim provodi protiv Litve i EU-a“, rekla je litavska premijerka Ingrida Šimonyte. Ograda će biti visoka tri metra, pojačana bodljikavom žicom i koštat će najmanje 152 milijuna eura, objavila je vlada u Vilniusu. 

Europske države prošli su tjedan optužile Bjelorusiju za „izravan napad“ slanjem ilegalnih migranata preko granice, pa su se, strahujući i od potencijalnog vala izbjeglica iz Afganistana, usuglasile da u budućnosti moraju ojačati svoje vanjske granice.  

EU optužuje Bjelorusiju da letovima prebacuje Iračane u Minsk, a potom ih vodi na sjever na granicu s njezinim članicama. Lukašenko je najavio da više neće zadržavati migrante zbog sankcija koje su mu zapadne države uvele nakon spornih predsjedničkih izbora prošle godine te brutalnog gušenja prosvjeda koji izbili nakon njih.

I Poljska podiže ogradu

Poljska će sagraditi ogradu duž granice s Bjelorusijom i udvostručiti broj vojnika ondje, rekao je u ponedjeljak poljski ministar obrane, kako bi se zaustavilo migrante koje Minsk šalje u EU kao odgovor na sankcije. Poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak rekao je da će na granici s Bjelorusijom biti podignuta nova 2,5 metara visoka ograda. Kazao je također da će broj vojnika na granici biti povećan."Potrebno je povećati broj vojnika... Uskoro ćemo udvostručiti broj vojnika na 2000", rekao je.