c S
Dnevne novosti

Merkel za dijalog s talibanima; Berlin će pomagati i nakon 31. kolovoza

26.08.2021 07:05 BERLIN, 25. kolovoza 2021. (Hina) - Njemačka će pokušati pomoći evakuirati Afganistance koji su surađivali s njezinim vojnicima i humanitarnim agencijama i nakon 31. kolovoza, rekla je u srijedu kancelarka Angela Merkel i pozvala na dijalog s talibanima radi očuvanja stečevina postignutih u 20 godina zapadne prisutnosti u toj zemlji.

"Kraj zračnog mosta za nekoliko dana ne smije značiti prestanak napora da se zaštite afganistanski pomagači i pomogne onim Afganistancima koji su ostali u većoj opasnosti nakon što su talibani preuzeli vlast", rekla je Merkel u njemačkom parlamentu. "Zbog toga intenzivno radimo na svim razinama kako bismo pronašli način na koji možemo zaštititi one koji su nam pomogli, uključujući i civilnu operaciju zračne luke u Kabulu", dodala je, a prenosi agencija Reuters.

Njemačke oružane snage do sada su evakuirale više od 4.500 ljudi, od kojih su 3.700 državljani Afganistana od kojih su polovina žene i djevojčice, prema informaciji ministarstva vanjskih poslova. Merkel je u srijedu ponovila da međunarodna zajednica mora "razgovarati s talibanima" koji su se vratili na vlast i tako pokušati očuvati stečevine koje je Zapad uspostavio u Afganistanu kada je rasporedio strane vojnike. "Naš cilj mora biti očuvati koliko god je moguće promjena koje smo proveli u proteklih 20 godina u Afganistanu", rekla je, kako prenosi France presse.

"Međunarodna zajednica mora o tome razgovarati s talibanima", jer oni su stvarnost u Afganistanu", rekla je."Ta nova stvarnost gorka je, no s time se moramo suočiti", poručila je. Napredak ostvaren od 2001. kada je stranom intervencijom srušen prvi talibanski režim ilustrirala je pristupom pitkoj vodi. "Danas gotovo 70 posto Afganistanaca ima danas pristup pitkoj vodi, a prije dvadeset godina to je imalo njih 20 posto", rekla je. Smrtnost djece prepolovila se u manje od dvadeset godina, rekla je nadalje Merkel.

"Povijest pokazuje da je za mnoge stvari potrebno puno vremena", rekla je kancelarka koja se priprema potpuno povući iz politike. "Upravo iz tog razloga ne smijemo zaboraviti Afganistan,  i nećemo", poručila je. "Čvrsto vjerujem da nikakvo nasilje, nikakva ideologija ne može zaustaviti težnju za pravdom i mirom", rekla je Merkel koja je odrasla u bivšoj komunističkoj istočnoj Njemačkoj prije nego što je počela politički put nakon pada Berlinskog zida.