c S
Dnevne novosti

UN usvojio rezoluciju o Afganistanu bez zaštićene zone, posljednje američke snage napustile zemlju

31.08.2021 07:10 UJEDINJENI NARODI, 30. kolovoza 2021. (Hina/afp) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju kojom se utvrđuju "obveze" talibana u vezi sigurnog odlaska onih koji žele napustiti Afganistan, ali se ne zahtijeva uspostava zaštićene zone koju je ranije predlagala Francuska, dok je SAD priopćio da su njegove snage napustile Afganistan.

Trinaest od 15 članica je glasalo za tekst koji su sastavile Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija, a Kina i Rusija su bile suzdržane. Vijeće u rezoluciji navodi kako "očekuje" da će se talibani pridržavati svojih "obveza", posebno u pogledu "sigurnog odlaska" Afganistanaca i stranih državljana iz Afganistana nakon povlačenja Sjedinjenih Država koje bi se trebalo završiti u utorak. 

Ali, u rezoluciji se ne spominje "sigurna ili zaštićena zona" o kojoj je govorio francuski predsjednik Emmanuel Macron. On je u nedjelju izjavio da će se Pariz i London zalagati u UN-u za uspostavu "sigurne zone" u Kabulu kako bi se omogućio nastavak "humanitarnih operacija". "Naš prijedlog rezolucije cilja na uspostavu zaštićene zone u Kabulu pod kontrolom Ujedinjenih naroda, koja će omogućiti nastavak humanitarnih operacija“, rekao je tada Macron novinarima. Diplomati UN-a su u ponedjeljak objasnili da se ne radi o pravoj "zaštićenoj zoni", već se smatra da su talibani dužni da se pridržavaju obveza u smislu "sigurnog odlaska" onih koji žele izaći iz zemlje.  

"Ova rezolucija nije operativna, radi se o načelima, ključnim političkim porukama", rekla je neimenovana diplomatkinja novinarima. Richard Gowan, UN-ov stručnjak za prevenciju sukoba u International Crisis Group, kaže da rezolucija "barem upućuje političku poruku talibanima o potrebi da zračna luka ostane otvorena i da UN može upućivati pomoć". Ali globalno "tekst je prilično blag" i "Macron je pogriješio što je odustao od ideje zaštićene zone u zračnoj luci u Kabulu ili što tu ideju nije jasno prenio", rekao je Gowan.

Prema rezoluciji, Vijeće sigurnosti "potvrđuje važnost poštivanja ljudskih prava, uključujući prava žena, djece i manjina" i potiče nalaženje uključivog političkog rješenja uz značajno sudjelovanje žena.Vijeće također traži da se "afganistanski teritorij ne koristi za prijetnje ili napade na druge zemlje, niti kao sklonište terorista", stoji u rezoluciji.

Američke snage napustile Afganistan

SAD je u ponedjeljak priopćio da je dovršio povlačenje svojih snaga iz Afganistana gotovo 20 godina nakon napada na tu zemlju kojim je odgovorio na napade na Ameriku 11. rujna 2001. godine. Više od 122.000 osoba napustilo je Kabul zračnim mostom uspostavljenim 14. kolovoza, dan prije nego što su kontrolu nad Afganistanom ponovno preuzeli talibani.

Washington i saveznici u NATO-u nisu predvidjeli da će talibani tako brzo preuzeti vlast te su bili prisiljeni brzo napustiti zemlju, ostavljajući iza sebe tisuće Afganistanaca koji su im pomagali. "Ovaj je odlazak bio vrlo bolan. Nismo uspjeli izvući sve koje smo htjeli", rekao je general Frank McKenzie, zapovjednik središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga, na brifingu za novinare u Pentagonu. "Mislim da smo ostali i 10 dana duže, ne bismo uspeli sve izvući", rekao je McKenzie, dodajući da je glavni američki diplomat u Afganistanu Ross Wilson, bio na zadnjem letu.

Hitna evakuacija okončana je prije krajnjeg roka u utorak, koji je odredio američki predsjednik Joe Biden, odlučivši provesti sporazum o povlačenju trupa koji je s talibanima sklopio njegov prethodnik Donald Trump.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pokušali su spasiti svoje državljane te prevoditelje, zaposlenike lokalnog veleposlanstva, aktiviste za građanska prava, novinare i druge ugrožene Afganistance.

Evakuacije su postale još opasnije nakon što je u četvrtak u napadu bombaša samoubojice, za koji je odgovornost preuzela Islamska država - neprijatelj i Zapada i talibana - poginulo 13 pripadnika američke vojske i više Afganistanaca koji su čekali na ulazu u zračnu luku. Biden, suočen s oštrim kritikama u zemlji i inozemstvu zbog svojih odluka, obećao je nakon krvavog napada na zračnu luku u Kabulu da će uhvatiti odgovorne.