c S
Dnevne novosti

Plenković: Odluka o predsjedniku Vrhovnog suda nakon saslušanja i uvida u programe

06.09.2021 08:15 GUDOVAC, 3. rujna 2021. (Hina) - Premijer Andrej Plenković poručio je u petak da će HDZ odluku o tome hoće li podržati Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda donijeti nakon saslušanja svih kandidata i uvida u obrazloženje o njihovim programima.

“Stav HDZ-a i ostalih je da vidimo pismeno obrazloženje Opće sjednice Vrhovnog suda o programima kandidata, potom ćemo vidjeti i saslušanje kandidata na Odboru za pravosuđe i nakon toga donositi odluke”, rekao je Plenković novinarima na sajmu u Gudovcu.

Dodao je kako je oko toga pitanja kratko razgovarao s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem u Kninu. „Morao sam prvo vidjeti da mi nije slučajno čovjek rođak, da ne bi bio neki sukob interesa, mislim na Dobronića jer je iz Jelse”, rekao je.

Također je za tvrdnju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da postoji dogovor između HDZ-a i SDSS-a oko provedbe popisa stanovništva u Vukovaru radi manipulacije podacima ustvrdio da je "nebulozna".“Količina nebuloza koju oporbeni političari puštaju u eter je ispod razina normalnog racija, popis će se održati po zakonu. Dizati tu međunacionalnu tenziju na takav način je krivo, netočno, nisko, bezveze”, kazao je Plenković.

Zagađivanje medijskog prostora

Jako je puno zagađivanja medijskog prostora, što je jedan od razloga i zašto ljudi vjeruju bilo čemu vezano za cijepljenje, ocijenio je. Osvrnuvši se na epidemiološku situaciju i mjere ustvrdio je da strategija prati logističku ulogu države u osiguravanju cjepiva za sve građane. Poručio je pritom kako daje povjerenje znanstvenoj zajednici, a ne “nekom tko sa interneta čita nečije stavove”.„Ne možemo, zbog toga što smo osigurali sve resurse da se zaštitimo, dopuštati sebi da vječno Hrvatsku ekonomski, financijski i načinom života držimo u nekom offsideu, ja to ne želim”, kazao je Plenković istaknuvši da je Vlada da vrijeme epidemije učinila sve za gospodarstvo, spas radnih mjesta, turizam.... „Više o ovoga ni mađioničar ne bi izveo”, rekao je .

Upitan je li zadovoljan radom ministra zdravstva Vilija Beroša i ministra gospodarstva Darka Horvata ustvrdio je da Vlada rješava sva pitanja koja su na stolu. „Ako ćete vi rekonstruirati u vašim špekulacijama s vašim kolegama, možete ”, odgovorio je premijer novinaru na pitanje planira li uskoro rekonstrukciju Vlade.

O prešutnim prekoračenjima na tekućim računima Plenković je ponovio da će razgovarati s predstavnicima banaka, a ako bude potrebno ići će se na promjenu zakona i limitiranje efektivne kamatne stope. Najavio da će se sastanak s bankama održati u srijedu.Potvrdio je da u nadzoru banaka Hrvatska narodna banka ima ključnu ulogu rekavši kako je ona reagirala kada je počela dobivati prigovore od građana. „Sad je to krenulo u eter u malo dramatičnom smislu, ali to ćemo riješiti”, poručio je premijer.