c S
Dnevne novosti

Bivši dužnosnici regije uputili 'apel za Crnu Goru' EU-u i NATO-u

08.09.2021 07:10 PODGORICA, 7. rujna 2021. (Hina) - Bivši dužnosnici zemalja regije poslali su apel za Crnu Goru čelnicima Europske unije i NATO-a u ponedjeljak navečer u kojem izražavaju zabrinutost zbog situacije u toj zemlji i pozivaju ih da se uključe u aktivan politički dijalog i pomognu da se mirno riješi kriza u toj državi. 

“Još jedno otvoreno mjesto sukoba i krize u Europi posljednje je što Europi i svijetu u ovom trenutku treba. Stoga pozivamo naše institucije EU i druge saveznike da se uključe u aktivan politički dijalog sa svim različitim političkim i društvenim akterima u trenutnoj krizi u Crnoj Gori i pomognu u osiguravanju mirnog rješavanja eskalirajućeg sukoba u zemlji", navodi se u apelu.

Potpisnici apela, među kojima bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, bivši potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać i nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija, poručili su kako je prvi dojam da su događaji oko ustoličenja novog poglavara Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori povezani s vjerskim pitanjem, ali da “oni zapravo nemaju nikakve veze s religijom, pa čak ni s politikom ili ideologijom”. “Oni su još jedna manifestacija sukoba između snaga koje smatraju da Crna Gora ne bi trebala postojati kao posebna država, i onih koji vjeruju da Crna Gora treba ostati neovisna sa svim atributima državnosti", navodi se u apelu. U apelu se također navodi kako “ne morate biti stručnjak za balkansku povijest da biste znali da su svi pokušaji promjene granica na ovom području praćeni ratovima, ljudskim patnjama i ogromnim tragedijama”. 

“Budući da smo svi proživjeli balkanske ratove devedesetih ne možemo a da ne vidimo alarmantne sličnosti između današnjih događaja u Crnoj Gori i onih koji su doveli do tih ratova od prije 25 do 30 godina", navode potpisnici apela.  Ističu da Crna Gora nije zemlja s velikim brojem stanovnika, ali je strateški veoma važna za stabilnost jugoistočne Europe. Apel je upućen predsjednicima Europskog vijeća i Europske komisije, Charlesu Michelu i Ursuli von der Leyen, i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, a potpisuju ga i Ditmir Bušati, bivši ministar vanjskih poslove Albanije, Enver Hoxhaj, bivši ministar vanjskih poslova Kosova, Roman Jakič, bivši ministar obrane Slovenije i Emil Kirijaš bivši državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Sjeverne Makedonije. 

U Crnoj Gori je u nedjelju prilikom ustoličenja mitropolita SPC-a u Crnoj Gori Joanikija došlo do nereda kada su prosvjednici, koji su se protivili da se taj vjerski čin obavi na Cetinju, postavili barikade na ulazu u crnogorsku prijestolnici i sukobili se sa policijom. Mitropolit Joanikije i partijarh srpski Porfirije helikopterom crnogorske policije prebačeni su na Cetinje gdje je u Cetinjskom manastiru održali vjerski obred ustoličenja. Prosvjednici su inzistiranje SPC-a da se ustoličenje održi na Cetinju vidjeli su kao provokaciju i omalovažavanje Crnogoraca i tražili su da se ono izmjesti u neki od drugih hramova u Crnoj Gori. U incidentima ozlijeđeno je 30 policajaca i prosvjednika, a policija je koristila suzavac i šok bombe.  

Krivokapić: Odgovarat će svi koji su se ogriješili o zakon         

Crna Gora je pokazala stabilnost i da je politika mira građanima najbitnija, kazao je premijer Zdravko Krivokapić i poručio da će odgovarati svi koji su se u posljednjim događajima na bilo koji način ogriješili o zakon. Po njegovim riječima, ustoličenje Joanikija je bilo važan trenutak koje su neki pokušali iskoristiti za destabilizaciju Crne Gore, ali im to nije uspjelo. "Zahvaljujući odlučnoj akciji koju je provela Uprava policije i svi policajci, s vojskom, vidjeli ste da je proteklo bez bilo kakvih povreda, a u jednom trenutku je događaj tretiran kao rizičan sa nesagledivim posljedicama", naveo je Krivokapić. On je kazao da nema ni pobjednika, ni poraženih i da su dobili svi građani jer su pokazali da su dostojanstveni.