c S
Dnevne novosti

Guantanamo: Nastavlja se proces protiv optuženih za napade 11. rujna

08.09.2021 07:05 GUANTANAMO, 7. rujna 2021. (Hina/AFP) - Proces protiv navodnog mozga napada 11. rujna Halida Šeika Mohameda i njegovih četvero suradnika nastavlja se u utorak, samo nekoliko dana prije 20. godišnjice tih napada. 

Mohamed i njegovi suoptuženici su gotovo 15 godina zatvoreni u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi. Pred sudom će se pojaviti prvi put od početka 2019. godine. Nakon 17 mjeseci pauze zbog pandemije koronavirusa, proces će se najvjerojatnije nastaviti gdje je stao, pokušajem obrane da diskvalificira većinu dokaza tužiteljstva jer su dobiveni CIA-inim mučenjem optuženika. 

U nedjelju je novi vojni sudac Matthew McCall, osmi dosad, sporo krenuo s nastavkom procesa, odredivši da će inicijalno saslušanje u utorak biti o njegovim kvalifikacijama. Odvjetnici obaju strana na sudu za ratne zločine imaju pravo ispitivati novog suca kako bi utvrdili je li pristran. Ostatak tjedna vjerojatno će uključivati sastanke s vojnim tužiteljima i obranom. Obrana je od vojnih tužitelja tražila niz dokaza koji oni odbijaju predati, pa stoga tvrdi da bi ova faza procesa mogla trajati još godinu dana i dodatno umanjiti nadu da će ikad doći do suđenja s porotom te presude. 

Obrana tvrdi da su petero optuženih – Mohammed, Amar al-Baluhi, Valid bin Ataš, Ramzi bin al-Šib i Mustafa al-Havsavi – slabi i da osjećaju posljedice teškog mučenja u tajnim lokacijama CIA-e između 2002. i 2006. godine. Situaciju pogoršava i kumulativni utjecaj 15-godišnjeg boravka u izolaciji u pritvoru, tvrdi obrana. U sudnici okruženoj bodljikavom žicom će osim optuženika stići i obitelji nekih od 2976 ljudi poginulih u napadima 11. rujna od kojih će ovu subotu proći točno 20 godina. 

Manje od mjesec dana nakon tih napada Bijela kuća je pokrenula američku invaziju na Afganistan, kroz nekoliko tjedana zbacivši talibane s vlasti. Vođa Al Kaide, terorističke organizacije iza tih napada, ubijen je deset godina kasnije u susjednom Pakistanu.