c S
Dnevne novosti

Neformalni sastanak ministara o reviziji direktiva EU-a o energiji, Ćorić ustvrdio da Hrvatska intenzivno radi na dekarbonizaciji energetskog sektora

23.09.2021 07:15 ZAGREB, 22. rujna 2021. (Hina) - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu da Hrvatska podržava povećanje cilja smanjenja emisije CO2 i plan da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent te da Hrvatska intenzivno radi na dekarbonizaciji energetskog sektora i čitavog gospodarstva.

Ćorić je sudjelovao na neformalnom sastanku ministara za energetiku te sastanku na visokoj razini Inicijative zemalja srednje i jugoistočne Europe o povezivanju energetskih sustava (CESEC) u Sloveniji, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva. 

Ministri nadležni za energetiku razmijenili su mišljenja o reviziji Direktive o obnovljivim izvorima energije i Direktive o energetskoj učinkovitosti. Naime, Europska komisija je u srpnju 2021. predstavila paket Fit for 55. Paket čini skup međusobno povezanih prijedloga s ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. Tim paketom su predviđene inicijative u različitim područjima zajedničkih politika energetike i klime, odnosno sektorima gospodarstva, prometa, zgradarstva, poljoprivrede i šumarstva, itd. Predviđena je i revizija Direktive o obnovljivoj energiji te Direktive o energetskoj učinkovitosti kojima se predlažu viši ciljevi.

Ministar Ćorić naglasio je kako novi paket Fit for 55 treba osigurati dodatnu otpornost i održivost hrvatskog gospodarstva. Stoga Hrvatska podržava povećanje cilja smanjenja emisije CO2 i plan da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent. U skladu s tim, Hrvatska intenzivno radi na dekarbonizaciji energetskog sektora, ali i čitavog gospodarstva, kazao je Ćorić. "Trenutno oko 60 posto električne energije proizvedene u Hrvatskoj dolazi iz obnovljivih izvora, a cilj je dodatno potaknuti jačanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. Time ćemo smanjiti emisije CO2 u energetskom sektoru, ali i povećati proizvodnju i osigurati dovoljne količine električne energije za vlastite potrebe", kazao je ministar Ćorić.

U utorak je održan sastanak na visokoj razini Inicijative zemalja srednje i jugoistočne Europe o povezivanju energetskih sustava (CESEC) na kojem je također sudjelovao ministar Ćorić. Glavne teme razgovora bile su usmjerene na postignuća i buduće prioritete za električnu energiju i plin. “Inicijativa CESEC-a već je dokazala svoju učinkovitost, što je vidljivo kroz projekte realizirane posljednjih godina. Zadovoljan sam što je projekt SINCRO.GRID predstavljen kao jedan od primjera učinkovitosti inicijative. Omogućuje inovativnu integraciju zrelih tehnologija koja će koristiti ne samo hrvatskim i slovenskim elektroenergetskim sustavima nego i sustavima u drugim zemljama u regiji”, istaknuo je ministar.

SINCRO.GRID je hrvatsko-slovenski projekt razvoja pametnih mreža, koji povećava sigurnost hrvatskog i slovenskog električnog sustava, a koji dobrim dijelom financira EU. Ćorić je rekao i kako vjeruje da bi, s obzirom na predstojeće europske rasprave o paketu Fit for 55, CESEC trebao ostati platforma za dijalog usmjerena na poticanje regionalne suradnje i razmjenu najboljih praksi među sektorima. Naveo je i da je potrebna regionalna suradnja koja bi olakšala i ubrzala njegovu primjenu vodika te smatra kako upravo inicijativa CESEC-a može biti izvrsna platforma za provedbu zajedničkih projekata stoga je potrebno razmotriti na koji način se može proširiti suradnja na području vodika.