c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud opovrgnuo prošlotjedne tvrdnje udruge Franak o pravu pravnih osoba na preplaćene kamate

24.09.2021 08:37 ZAGREB, 23. rujna 2021. (Hina) - Vrhovni sud u četvrtak je opovrgnuo prošlotjedne tvrdnje udruge Franak da je odbacivanjem revizije potvrdio kako "pravne osobe imaju pravo na preplaćene kamate bez zastare, jednako kao i potrošači".

Vrhovni sud navodi da u njihovom rješenju od 7. travnja 2021. na koje se poziva udruga Franak "nije odbačena revizija, nego je odbačen prijedlog za dopuštenje revizije tužene protiv presude Visokog trgovačkog suda... od 23. srpnja 2020.". "Prijedlog je odbačen iz formalnih (postupovnih) razloga, a Vrhovni sud Republike Hrvatske pritom nije odlučivao o predmetu spora niti je u rješenju izrazio bilo kakvo pravno shvaćanje pa niti na posredan način", navode u priopćenju.

Udruga Franak je 14. rujna priopćila da je Vrhovni sud odbacivanjem revizije u jednom slučaju potvrdio da pravne osobe imaju jednako pravo na preplaćene kamate kao i fizičke osobe. Pritom su iz udruge pozvali "sve pravne osobe koje su ugovorile ugovore o kreditu prije 2013." da im se jave i saznaju "imaju li pravo na tužbu radi vraćanja preplaćenih kamata i to bez obzira na valutu kredita", jer kamate su, tvrde, "nezakonito naplaćivane i u kunskim i u euro i u CHF kreditima".