c S
Dnevne novosti

VLADA: Mogućnost izmjene ugovora s građevinarima zbog poskupljenja materijala

01.10.2021 07:30 ZAGREB, 30. rujna 2021. (Hina) - Naručitelje građevinskih radova u postupcima javne nabave Vlada u četvrtak donesenim zaključkom upućuje na reviziju ugovora, ako su građevinarima troškovi zbog rasta cijena materijala porasli za više od deset posto.

Vlada Zaključkom o postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevinskog materijala i proizvoda, upućuje javne naručitelje da analiziraju jedinične cijene materijala s izvođačima radova i, pokaže li se da su poskupjeli za više od 10 posto, aneksiraju ugovore. Pritom treba nastojati da se trošak rasta cijena koji je plod situacije oko covida ravnomjerno podnese, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Porast cijene do 10 posto prema Vladinom zaključku snosili bi izvođači radova.

Ministar Ćorić rekao je da se zaključak donosi radi ublažavanja posljedica aktualne situacije nastale uslijed globalnih poremećaja na tržištima građevinskog materijala i proizvoda kao i eskalacije njihovih cijena. "Poštujući odredbe Zakona o javnoj nabavi naručitelji imaju mogućnost pristupiti izmjenama ugovora u mjeri u kojoj je to opravdano za ublažavanje posljedica ove situacije koja se odrazila kroz promjenu cijena građevinskih radova i materijala", rekao je Ćorić.

Za postupke javne nabave koji su u tijeku i koji će tek biti pokrenuti, za svaki konkretan slučaj nabave naručitelji se pozivaju da u dokumentaciji o nabavi utvrde mogućnost utvrđivanja promjenjive cijene ponude i uvjete njene izmjene tijekom izvršenja ugovora kako bi umanjili, odnosno uklonili potencijalne rizike. Poremećaji u dobavnim lancima u pandemiji covida-19 uzrokovali su poremećaje na tržištu zbog kojih rastu cijene građevinskih proizvoda i materijala. Zbog toga su  građevinari primorani u kratkim rokovima ili avansno podmirivati višestruko veće cijene pojedinih materijala nego one po kojima su formirali cijene u ponudama. Rast cijena sirovina u građevinarstvu prijeti zaustavljanju već pokrenutih investicija.

Prema podacima Londonske burze koje u obrazloženju zaključka navodi Vlada, cijena bakra je u godinu dana porasla za 44,4 posto, aluminija 59,7, a čelika 56 posto. Na godišnjoj razini šperploča je poskupjela 81,7 posto, konstrukcijski čelik 64,7 posto i piljeno drvo 64,2 posto. Krajem 2020. i u 2021. godini došlo je i do nezapamćeno velikog porasta cijena polimera i nemogućnosti opskrbe tržišta potrebnim količinama. Takva situacija je izazvala velike probleme na tržištu, posebno u realizaciji ugovorenih poslova. Neki proizvođači plastičnih cijevi, obustavili su ugovorene isporuke po cijenama prije poskupljenja sirovina.