c S
Dnevne novosti

HLK traži brisanje obveze liječnika da prijavljuju promjene zdravstvenog stanja vozača

28.10.2021 07:00 ZAGREB, 27. listopada 2021. (Hina) - Predstavnici Hrvatske liječničke komore (HLK) zatražili su na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva i MUP-a da se iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izbriše obveza liječnika da MUP-u prijavljuju promjene zdravstvenog stanja vozača, izvijestio je u srijedu HLK.

U slučaju prihvaćanja zahtjeva HLK-a u zakonu bi ostala jedino obveza za specijaliste medicine rada, koji su educirani i zakonom ovlašteni nakon pregleda izdavati liječničke potvrde za vozače, priopćeno je nakon sastanka koji je održan u utorak.

HLK ocjenjuje kako bi se predloženim izmjenama i dopunama zakona značajno narušio odnos liječnik - pacijent koji se temelji na povjerljivost te ističu kako ne postoji slična praksa u većini država Europske unije. "Ako će konačna verzija zakona sadržavati ne samo obvezu liječnika obiteljske medicine da prijavljuju promjenu zdravstvenog stanja nego i njihovu prekršajnu odgovornost, HLK će zatražiti preispitivanje ustavnosti navedenog zakona na Ustavnom sudu", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je na sastanku s predstavnicima Ministarstva zdravstva i MUP-a istaknuto i da će odredbe Zakona o sigurnosti prometa biti nemoguće primijeniti prije stupanja na snagu svih podzakonskih akata tj. pravilnika koji detaljno razrađuju materiju iz zakona.