c S
Dnevne novosti

Ministarstvo pravosuđa odbilo zahtjeve HOS-ove udruge zbog neodržavanja skupština

03.11.2021 07:05 ZAGREB, 2. studenoga 2021. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je u utorak da je Udruzi bojovnika HOS-a (UBHOS) odbijen zahtjev za upis promjena u Registar udruga jer je utvrđeno da udruga, koja tvrdi kako joj je zabranjeno djelovanje zbog korištenja pozdrava 'Za dom spremni', nije održavala redovne skupštine.

U priopćenju ministarstva je istaknuto da je Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba rješenjem iz 2019. odbio zahtjev UBHOS-a za upis promjena u Registar udruga jer je utvrdio da nisu ostvareni zakonski preduvjeti.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao drugostupanjsko tijelo, preciziralo je kako je u žalbenom postupku iz srpnja ove godine utvrdilo da UBHOS nije dostavio zatražene dokaze nadležnom gradskom uredu, poput zapisnika s redovnih i izbornih skupština. U ministarstvu ističu kako je prema javno dostupnim podacima iz Registra udruga, jedina skupština održana 2000. godine kada je izabrana ovlaštena osoba za zastupanje kojoj je mandat istekao još 2002. godine.

''Stoga je Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao drugostupanjsko tijelo, utvrdilo da žalba udruge na rješenje nadležnog gradskog ureda nije osnovana zbog čega nije moguće upisati zatražene promjene'', zaključuje ministarstvo.

UBHOS je u utorak priopćio da je Ministarstvo pravosuđa i uprave zabranilo početkom tjedna udrugu jer odbija iz svojeg Statuta izbrisati geslo i pozdrav ''Za dom spremni''. Dragovoljačka udruga ističe da je registrirana 3. travnja 2001. godine i da je "prva i jedina legalizirala legitimnu upotrebu pozdrava 'Za dom spremni' u svojem Statutu". Tu praksu kasnije su preuzele i neke udruge HOS-a  koje su nastale pod pokroviteljstvom HDZ-a.

UBHOS podsjeća da je znak, amblem i žig HOS-a legaliziralo Ministarstva pravosuđa 2001. godine u vrijeme koalicijske vlade premijera Ivice Račana pa smatra da je riječ o trajno stečenom i ozakonjenom pravu.

"Nikakvim naknadnim izgovorima pojedinih segmenata državne vlasti to legalno ne može se izmijeniti, jer bi predstavljalo akt protivan Ustavu, koji zabranjuje retroaktivnu primjenu propisa i zakona te oduzimanje stečenih prava", ističe UBHOS.

Dodaje kako se ne radi o nacističkom pozdravu i amblemu, jer to ne proizlazi iz njegova sadržaja i značenja, bez obzira na ranije korištenje u povijesti, što je dodatno potvrdilo Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima 28. veljače 2018. godine.

Udruga nadodaje da se zabranom djelovanja udruge poriču sudske odluke Vojnog suda u Zagrebu i Vrhovnog suda koji su 1993. priznali ustrojstvo i djelovanje dragovoljačkih postrojbi HOS-a kao legitimne branitelje i sastavni dio Hrvatske vojske.