c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo otvorilo predmet protiv ministra obrane Banožića

10.11.2021 07:15 ZAGREB, 9. studenoga 2021. (Hina) - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u utorak je otvorilo predmet protiv ministra obrane Maria Banožića na temelju napisa u "Nacionalu" da je sam sebi dodijelio stan u centru Zagreba, potvrđeno je iz tog Povjerenstva.

"Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je na temelju članka objavljenom u Nacionalu otvorilo predmet protiv ministra Banožića", rekla je Hini glasnogovornica tog povjerenstva Martina Jurišić.

Pojasnila je i da će sada taj predmet "ići u normalnu obradu" tj. prikupljat će se podaci i dokumentacija kako bi se utvrdilo činjenično stanje, a nakon toga će ići na sjednicu Povjerenstva na kojoj će se donijeti odluka o pokretanju ili ne pokretanju postupka.

Tjednik "Nacional" u novom broju napisao je da je ministar Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 četvorna metra u centru Zagreba. Također, navodi i da Banožiću nije odgovarao nijedan od 133 stana namijenjena za službene potrebe, nego je odabrao drugi stan, znatno veći od onih kakve koriste ministri. Uz to, dao ga je luksuzno urediti, a firma Državne nekretnine, piše Nacional, pokušala je prikriti kako je na uređenje potrošeno 200.000 kuna.

Ministarstvo obrane odbacilo je navode iz "Nacionala" da je ministar Mario Banožić birao stan koji će dobiti na korištenje, ocijenivši da su zlonamjerni i neistiniti i da se njima nastoji kompromitirati ministra koji je imao pravo na stan od 92 kvadrata jer ima troje djece. Neistinitima su ocijenili i tvrdnje da je "Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 četvorna metra u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice", kako glasi naslov današnjeg članka u tjedniku Nacional. 

Pritom su se pozivali na uredbu kojom se propisuju mjerila i kriteriji dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba.

Iz Ministarstva obrane opovrgnuli su i da je stan bio uređivan za ministra te dodali da je navedeni stan djelomično bio uređen i prije nego što je predan na korištenje ministru Banožiću.