c S
Dnevne novosti

Potpora dijela oporbe dopunama Zakona o Središnjem registru osiguranika

12.11.2021 07:00 ZAGREB, 11. studenoga 2021. (Hina) - Prijedlog dopuna Zakona o Središnjem registru osiguranika kojim se uspostavlja pravni okvir za postupanje REGOS-a u povezivanju nepovezanih Obrazaca JOPPD s nepovezanim uplatama, dobio je u saborskoj raspravi u četvrtak potporu i dijela oporbenih zastupnika.

Prijedlogom zakona predlaže se propisivanje ovlasti REGOS-u da po službenoj dužnosti bez pristanka obveznika plaćanja doprinosa provede povezivanje nepovezanih uplata doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti.

Svrha je daljnje poboljšanje postojećeg procesa povezivanja podataka o zaduženjima iz Obrazaca JOPPD s uplatama doprinosa za obvezna mirovinska osiguranja, I. i II. stup mirovinskog osiguranja te ujednačavanje pravila za sve vrste doprinosa.

Pravilnik kojeg donosi ministar nadležan za mirovinski sustav, u suradnji s ministrom nadležnim za financije, propisat će način, rokove povezivanja podatka, evidentiranje i izvješćivanje o povezanim podacima i raspored nepovezanih uplata za mirovinsko osiguranje temeljem generacijske solidarnosti po osiguranicima i drugim osobama, navodi se u obrazloženju.

Predloženim zakonom nepovezane uplate doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje na temelju generacijske solidarnosti povezat će se po osiguranicima, što ne utječe na ostvarivanje njihovih prava. Obveznicima plaćanja doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje olakšava se poslovanje vezano uz praćenje pravilnosti procesa povezivanja nepovezanih uplata sa zaduženjima iz Obrazaca JOPPD, što predstavlja administrativno rasterećenje za ovu skupinu poslovnih subjekata.

Od uvođenja sustava objedinjenog prikupljanja podataka putem Obrasca JOPPD, odnosno od 1. siječnja 2014. do danas, ukupno je evidentirano gotovo 700 milijuna kuna nepovezanih uplata doprinosa I. stupa mirovinskog osiguranja ili 0,55 posto od ukupnih uplata doprinosa za I. stup mirovinskog osiguranja, izvijestio je državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić.

U raspravi je Katarina Peović (Klub HSS-a- Radnička fronta) najavila potporu zakonskom prijedlogu i pozdravila povezivanje nepovezanih uplata doprinosa s odgovarajućim osiguranicima. Upozorila je kako se ne može poistovjećivati broj zaposlenih s brojem osiguranika jer ih je značajno više (oko16.000), što je, kako tvrdi, 'jedna od perfidnijih HDZ-ovih podvala'. Ustvrdila je i da premijer Plenković uporno izbjegava reći kako je glavni razlog smanjenja nezaposlenosti iseljavanje oko 300.000 građana, odnosno oko 17 posto te da se izbjegava i navesti stopa zaposlenosti koja je jedna od najnižih u EU. Smatra da je razlika između  zaposlenih i radno sposobnih oko miliju ljudi.

Majda Burić (klub HDZ-a) odbacila je te optužbe kao neistinite, naglasivši da da koristi podatke podatke HZMO-a, a prema njihovim podacima nezaposlenost je 7,5 posto. Najavivši potporu zakonu, podsjetila je kako se za prvi mirovinski stup uplatama doprinosa 15 posto godišnje prikupi 21 milijarda kuna te pet posto doprinosa za drugi mirovinski stup kojim se skupi 6,8 milijardi kuna. Također je navela da je REGOS upario 300 miliijuna s prolaznog računa s odgovarajućim korisnicima.

Erik Fabijanić (klub Socijaldemokrata)  i Martina Vlašić Iljkić (klub SDP-a) najavili su potporu zakonskom prijedlogu upitavši zašto se čekalo čak sedma godina da bi se ispravila pogreška iz 2014. kada je donesen zakon.

Silvano Hrelja (klub HNS-HSU-NZ) najavio je potporu zakonskom prijedlogu kojim se nerazvrstane uplate doprinosa pridružuju odgovarajućem osiguraniku podsjetivši kako visine mirovina ovise o uplati doprinosa i visini plaća. Za predsjednicu Povjerenstva za fiskalnu politiku na prijedlog Odbora za državni proračun i financije predložena je redovita profesorica javnih financija Sandra Krtalić sa pulskog Fakulteta ekonomije i turizma.