c S
Dnevne novosti

Google će pet godina plaćati AFP-u za vijesti u Europi

19.11.2021 07:10 PARIZ, 18. studenoga 2021. (Hina/afp) - Google i francuska novinska agencija Agence France-Presse (AFP) u srijedu su priopćili da su potpisali "pionirski" petogodišnji ugovor prema kojem će internetski div plaćati AFP-u za vijesti u Europi, no nisu naveli vrijednost ugovora sklopljenog prema novom francuskom zakonu. 
Dogovor je uslijedio nakon 18 mjeseci pregovora o primjeni Europske direktive iz 2019. o takozvanim srodnim pravima, koja su u središtu višestrukih sporova na globalnoj razini između web divova i medija oko plaćanja za korištenje internetskih vijesti i ostali sadržaja. "Ovaj sporazum pokriva cijelu Europu, na svim jezicima koje koristi AFP, uključujući zemlje koje nisu pod Europskom direktivom ", rekao je AFP-ov direktor Fabrice Fries koji je ugovor opisao kao "pionirski" i "kulminaciju duge borbe". AFP proizvodi i distribuira multimedijske sadržaje svojim klijentima na šest jezika diljem svijeta. Nakon što je isprva oklijevao platiti francuskim novinama korištenje njihova sadržaja, Google je konačno potpisao trogodišnji okvirni sporazum s nekim nacionalnim tiskovinama početkom 2021., ali ga je tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja sredinom srpnja kaznilo s 500 milijuna eura jer "nije pregovarao u dobroj vjeri". Google se žalio i nastavio pregovore kako bi postigao novi sporazum. AFP se borio kako bi novinske agencije potpuno iskoristile sporazume o srodnim pravima.

Fries je dodao da će dogovor pridonijeti proizvodnji kvalitetnih informacija i razvoju inovacija unutar agencije. "Ovaj sporazum s Agence France-Presse pokazuje našu spremnost da pronađemo zajednički jezik s izdavačima i novinskim agencijama u Francuskoj na temu autorskih i srodnih prava", rekao je Sebastien Missoffe, generalni direktor Googlea u Francuskoj. Prema sporazumu, AFP će također ponuditi obuku za fact cheching, provjeru činjenica na nekoliko kontinenata čiji će se detalji uskoro objaviti, navode tvrtke u priopćenju. Svjetski tehnološki divovi, većinom američki, u nizu su sporova s Bruxellesom i članicama EU-a oko poreza, zloupotrebe tržišne moći, prava privatnosti te zarađivanja od novinskih sadržaja bez podjele prihoda. U Australiji je također donesen novi zakon koji tehnološke kompanije obvezuje da medijima plate korištenje njihovih sadržaja.