c S
Dnevne novosti

Za socijalnu zaštitu Hrvatska izdvaja tek 3000 eura po stanovniku

23.11.2021 07:10 ZAGREB, 22. studenoga 2021. (Hina) - Hrvatska je prošle godine za socijalnu zaštitu stanovništva izdvojila 11,2 milijarde eura, odnosno nešto manje od 3 tisuće eura po stanovniku. To je četvrtina vrijednosti hrvatskog BDP-a i negdje oko europskog prosjeka, piše u ponedjeljak Večernji list.

Prema jedinstvenoj metodologiji Eurostata, socijalna zaštita prati se kroz izdvajanja za starije osobe, zdravlje, invalidne skupine, djecu i obitelj, veterane, nezaposlene, socijalno isključene te stanovanje. Snaga ekonomije određuje i razinu socijalnih prava stanovništva.

Dva puta manja Slovenija za socijalnu je zaštitu izdvojila nešto više nego Hrvatska – 11,6 milijardi eura. U godini korone ti su izdaci u Hrvatskoj porasli 5 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je bilo drugo najskromnije povećanje među državama članicama EU, ispred bogate Švedske koja je izdatke za socijalnu zaštitu stanovništvu povećala 4 posto.

No, za razliku od Hrvatske koja po osobi izdvaja oko tri tisuće eura, Švedska izdvaja 13 tisuća. Gotovo upola manje od nas izdvaja samo Bugarska, a u Mađarskoj na socijalnu zaštitu odlazi oko 2500 eura po stanovniku. Slovenija je, na primjer, na 5500 eura po stanovniku, Češka na 4300, Poljska na 3000 eura.

Tri najjače socijalne države u Europi su Norveška (18.000 eura), Danska (blizu 17.000 eura) te Austrija, gdje na socijalnu zaštitu osam spomenutih kategorija odlazi 14 tisuća eura po stanovniku. U Njemačkoj je ta brojka oko 13 tisuća eura, Francuskoj 12 tisuća, Irskoj 11 tisuća, Italiji 9 tisuća...

Najviše sredstava u svim zemljama odlazi na stariju populaciju i zdravstvenu zaštitu. Mjereno udjelom u BDP-u, najveći napor da sačuva standard građana čini Francuska, gdje na socijalnu zaštitu odlazi gotovo 36 posto BDP-a, dok se kod nas taj trošak kreće između 24 i 25 posto BDP-a. Sličan udio kao i mi ima i gotovo dva puta bogatija Slovenija, a najniža davanja, mjereno udjelom u BDP-u, ima Irska – svega 15 posto. Irska je u godini korone povećala budžet za socijalnu zaštitu za 20 posto, Njemačka i Francuska za 7, a Austrija i Mađarska za 12 posto, donosi Večernji list.