c S
Dnevne novosti

DOV u stegovnom postupku razriješio Jelenića državnoodvjetničke dužnosti

08.12.2021 07:15 ZAGREB, 7. prosinca 2021. (Hina) - Državnoodvjetničko vijeće (DOV) razriješilo je u utorak, nakon stegovnog postupka, dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića, nekadašnjeg čelnika Državnog odvjetništva koji je s te dužnosti odstupio u veljači 2020. zbog članstva u masonskoj loži.

''DOV je utvrdio da je Dražen Jelenić stegovno odgovoran za djelo koje mu je stavljeno na teret i donijeta je odluka o Jelenićevom razrješenju državnodovjetničke dužnosti'', kazala je njegova odvjetnica Vesna Alaburić za Hinu.
Jelenićeva braniteljica je najavila kako će se žaliti na nepravomoćnu odluku DOV-a o čemu će odlučivati Vrhovni sud.

Jelenić je podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika 19. veljače 2020. nakon što se otkrilo da je član masonske lože, a potom je njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik, zatražila pokretanje stegovnog postupka i privremeno udaljenje s dužnosti.

Vrhovni sud tek je 13. listopada potvrdio odluku DOV-a kojom je Jelenić udaljen s dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice, utvrdivši da je novo rješenje pravilno obrazloženo. DOV je dan kasnije donio novu odluku o produljenju privremenog udaljenja za sljedeća tri mjeseca.

Ranije je Vrhovni sud u dva navrata prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo rješenja DOV-a o njegovoj suspenziji, uz obrazloženje da ne sadrže pravilna obrazloženja pa je nije moguće ispitati.

Stegovni postupak protiv Jelenića vodio se zbog članstva u masonskoj loži koje je, navodno, suprotno temeljenim načelima Etičkog kodeksa čime je moguće nanesena šteta ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti.