c S
Dnevne novosti

Sabor donio novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa

16.12.2021 07:20 ZAGREB, 15. prosinca 2021. (Hina) - Hrvatski sabor donio je u srijedu novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa kojim se značajno proširuje broj obveznika, imovinske kartice podnosit će se jednom godišnje, a ubrzat će se postupci pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

Zakon je dobio potporu 77 zastupnika, a protiv je bilo 27 oporbenih koji su do samog glasovanja ustrajno ponavljali kako je taj zakon korak natrag i da će marginalizirati Povjerenstvo za odlučivanju o sukobu interesa, antikorupcijsko tijelo.   

Zakon sa 12 na 18 mjeseci nakon mandata produljuje "razdoblje hlađenja" dužnosnika u kojemu neće moći biti imenovani na upravljačke funkcije u tvrtkama s kojima su bili u poslovnom odnosu ili su nad njima obavljali nadzor.

Novim se zakonom značajno proširuje krug obveznika, uz tisuću novih, a više od sedam tisuća obveznika bit će dužno podnositi izvješće o imovini - imovinske kartice morat će se podnositi jednom godišnje.

Postupci pred Povjerenstvom trebali bi biti brži, umjesto tri koraka, imat će dva - pokretanje postupaka i odluku o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa.

Pooštravaju se kazne za obveznike pa će im, umjesto dosadašnjih 2000 kuna, Povjerenstvo moći izreći najmanju kaznu od 4000 kuna, dok maksimalna ostaje 40.000 kuna. Sankcije mogu teretiti ne samo plaću, nego i drugu imovinu, odnosno primanja.

Kod izrade novog zakona u obzir su uzete preporuke GRECO-a, antikorupcijskog tijela Vijeća Europe, isticao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.

"Promašena je ta teza da se nisu uvažile preporuke, imamo kvalitetan zakonski tekst koji se temelji i na preporukama GRECO-a i na Izvješću o vladavini prava", rekao je nedavno Malenica u Saboru.

Vaučeri za obrazovanje

Od iduće godine država će plaćati dodatno obrazovanje za 30.000 odraslih kojima će podijeliti vaučere po 10.000 kuna, a vaučere će koristiti za formalne i neformalne programe obrazovanja u cilju lakšeg pristupa tržištu rada.

Vaučere predviđa novi Zakon o obrazovanju odraslih, koji je dobio jednoglasnu potporu Sabora.

Sabor je donio Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori slijedom čega će se ukinuti članarina za više od 95 posto poduzetnika. Model utvrđivanja članarine članove HGK razvrstava u tri skupine. Vlada, a potom i Sabor u izmijenjenom su obliku prihvatili amandman Kluba Centra kojim se preciznije uređuje da se članarina ukida za sve poduzetnike prve skupine, a oni koji se odluče plaćati članarinu o tome trebaju obavijestiti HGK.