c S
Dnevne novosti

Uručeni ugovori za zapošljavanje osoba s invaliditetom

20.12.2021 07:15 ZAGREB, 17. prosinca 2021. (Hina) - Ministar rada Josip Aladrović i ravnateljica Zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc uručili su u petak ugovore vrijedne više od 57 milijuna kuna za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa radi zapošljavanja osoba s invaliditetom u zaštitnim radionicama.

Aladrović je izrazio zadovoljstvo uručenjem ugovora svima koji su se na taj način odlučili osuvremeniti pogone i zaposliti osobe s invaliditetom naglasivši da kontinuirano raste broja zaposlenih iz očevidnika osoba s invaliditetom, pa ih je ove godine zaposleno 13,5 posto više u odnosu na lani.

Na taj način ćemo nastaviti i dalje, poručio je ministar istaknuvši da, gledajući sve što su zajedno s današnjim ugovorima Zavod za zapošljavanje i Zavod za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom isplatili kroz poticaje, radi se o više od 200 milijuna kuna na razini ove godine. Mislim da s time možemo biti zadovoljni, a ubuduće moramo težiti da učinimo još više, rekao je Aladrović podsjetivši kako je za nedavnog obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom naglašeno da takve osobe treba što više uključiti u normalne tijekove života.

"Mislim da ne postoji bolji način za to od uključivanja u svijet rada i ovo je jedan od vidova potpore Vlade i Zavoda za zapošljavanje uključivanju osoba s invaliditetom u rad", kazao je Aladrović.

Integrativne radionice ne znače getoizaciju osoba s invaliditetom

Benc je napomenula da je zapošljavanje pod posebnim uvjetima putem integrativnih radionica relativno mlad institut u Hrvatskoj, koji je zaživio tek 2018., no već imamo pet integrativnih radionica na ovom natječaju i očekujemo da ćemo ih uskoro imati još.

Bitno je naglasiti da integrativne radionice ne znače getoizaciju osoba s invaliditetom i njihovo grupiranje mimo otvorenog tržišta rada, već omogućavaju dodatnu stručnu podršku osobama s invaliditetom, razumnu prilagodbu i sudjelovanje u radnim procesima pod uvjetima koji vladaju na otvorenom tržištu rada. To je vrlo dobar model, značajan za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada te ćemo ga u idućem razdoblju unaprjeđivati, poručila je Benc. 

Direktorica tvrtke Hedona Alemka Lončar rekla je da kao integrativna radionica trenutno od 30 radnika zapošljavaju 15 osoba s invaliditetom, a bave se proizvodnjom čokoladnih slastica i pralina. Širimo djelatnost i planiramo zaposliti još osoba s invaliditetom, istaknula je Lončar dodavši kako će dodijeljenim sredstvima od gotovo četiri milijuna kuna nabaviti nove strojeve i opremu i proširiti kapacitete.