c S
Dnevne novosti

Francuski regulator američkoj kompaniji zabranio prikupljanje biometrijskih podataka

20.12.2021 07:10 PARIZ, 17. prosinca 2021. (Hina/Reuters) - Američka softverska tvrtka Clearview prekršila je zbirkom fotografija građana Francuske koje je prikupila na internetu propise EU-a o zaštiti privatnosti i mora prekinuti s praksom prikupljanja biometrijskih podataka, upozorio je regulator.

Američka softverska kompanija razvila je tehnologiju prepoznavanja lica i ima zbirku više od 10 milijardi fotografija iz cijelog svijeta koju policijske i obavještajne agencije koriste kao tražilicu svojim istragama, napominje Reuters.

Clearviewova zbirka javno dostupnih fotografija lica građana na društvenim mrežama i na internetu nema pravnu osnovu i krši propise EU-a o privatnosti podataka, upozorio je CNIL u četvrtak u službenom zahtjevu kompaniji da prestane prikupljati podatke o Francuzima.

Clearview nije zatražio suglasnost građana prije no što je počeo prikupljati njihove fotografije na internetu, naglasio je francuski regulator. "Ti su biometrijski podaci posebno osjetljivi, ponajprije zato što su povezani s našim fizičkim identitetom, onim što jesmo, i omogućuju našu jedinstvenu identifikaciju", navodi se u CNIL-ovom priopćenju.

Američka kompanija istodobno nije ljudima omogućila primjeren pristup njihovim vlastitim podacima, bez valjanog oporavdanja, upozorio je francuski regulator, podsjetivši da ih mogu vidjeti samo dva puta godišnje. Uz to, mogu vidjeti samo svoje podatke prikupljene unatrag 12 mjeseci, napominje CNIL. Clearview nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Građani EU-a mogu prema europskim propisima zatražiti uklanjanje svojih osobnih podataka iz baze podataka u privatnom vlasništvu. Francuski regulator upozorio je američku tvrtku da neispunjenje zahtjeva povlači za sobom moguće sankcije.

I australski je regulator naredio Clearviewu da prestane prikupljati fotografije s internetskih stranica i da uništi sve podatke prikupljene u Australiji, napominje Reuters.

I ured britanskog povjerenika za informiranje, koji je s Australcima surađivao na istrazi, priopćio je u studenom da će američkoj kompaniji izreći novčanu kaznu od 17 milijuna funti zbog navodnog kršenja zakona o zaštiti podataka.