c S
Dnevne novosti

GRECO: Hrvatska nije zadovoljavajuće provela nijednu preporuku

23.12.2021 07:20 ZAGREB/STRASBOURG, 22. prosinca 2021. (Hina) - Hrvatska nije na zadovoljavajući provela način nijednu od 17 preporuka GRECO-a iz zadnjeg izvješća o sprječavanju korupcije, priopćilo je u srijedu tijelo Vijeća Europe za borbu protiv tog problema.

Od 17 preporuka, Hrvatska je osam provela djelomično, a devet nikako. Riječ je o preporukama iz petog evaluacijskog izvješća o Hrvatskoj, koje je usvojeno početkom prosinca 2019. a javno objavljeno u ožujku 2020. godine, navodi GRECO (Skupina država protiv korupcije) u izvješću objavljenom danas. Peti evaluacijski krug bio je fokusiran na najviše izvršne funkcije u središnjoj vlasti i agencijama za provedbu zakona.

GRECO u današnjem priopćenju ističe da Hrvatska mora učiniti više u sprječavanju korupcije i promociji integriteta u središnjoj vlasti i provedbi zakona. Ipak, to tijelo navodi da nacrt zakona o sprječavanju sukoba interesa, kad su u pitanju najviši dužnosnici izvršne vlasti, ide u pravom smjeru prema ispunjenju nekih preporuka.

Njime se predviđaju novi mehanizmi za jačanje integriteta najviših dužnosnika izvršne vlasti, posebice mehanizam za otkrivanje sukoba interesa i godišnje izvješćivanje o imovini. Ovaj zakon GRECO kani dodatno ocijeniti nakon što bude usvojen.GRECO pozdravlja i činjenicu da su u postupku mjere nužne za napuštanje prakse da se kazne plaćaju u gotovini izravno policijskim službenicima.

Također pozdravlja i uključivanje predavanja o integritetu u školovanje i kasniju obuku policajaca. GRECO ističe da  Hrvatska tek treba donijeti revidirani etički kodeks policije, te provesti sveobuhvatnu procjenu područja policijskog rada u kojima postoji rizik od korupcije i istražiti mogućnosti daljnjeg poboljšanja procesa imenovanja i napredovanja u policiji.