c S
Dnevne novosti

Slovenski premijer najavljuje jačanje restrikcija zbog omikrona

31.12.2021 07:05 LJUBLJANA, 30. prosinca  2021. (Hina) - U Sloveniji se nastavlja trend povećanja broja zaraženih, pa vlasti najavljuju uvođenje novih restriktivnih mjera već na početku slijedeće godine. 
"Vjerojatno nas čekaju najviše brojke zaraženih od početka ove epidemije, nadam se da ne i najveći broj hospitaliziranih, osobito onih s drastičnim posljedicama", kazao je u srijedu navečer u razgovoru za Slovensku televiziju premijer Janez Janša, dodavši da građane očekuju "teški tjedni i mjeseci" u kojima će trebati poduzeti strože mjere, kako bi se širenje epidemije uzrokovano omikron varijantom virusa ograničilo. - Vrlo je vjerojatno da ćemo se opet morati odreći nekih sloboda zbog mjera koje se donose i drugdje po Europi, u zemljama gdje je omikron već postao dominantan", kazao je Janša. On je odbacio česte kritike da je njegova vlada loše upravljala dosadašnjim tijekom epidemije ili neadekvatno komunicirala s javnošću, stvarajući tako otpor prema mjerama i cijepljenju, rekavši da je činila ono što i druge zemlje u Europi, te da su se za razliku od tih sredina u Sloveniji vladinim potezima suprotstavljali oporba i vodeći mediji.

Slovenska vlada objavila je u četvrtak da su u prethodna 24 sata u zemlji potvrđene  1704 nove infekcije koronavirusom, pri čemu je svaki treći test bio pozitivan, a umrlo je još osam oboljelih. U bolnicama je 574 covid pacijenata, dva više nego u srijedu, no epidemiolozi očekuju da će do većeg porasta hospitalizacija doći kroz tjedan-dva i da će omikron varijanta i u Sloveniji uskoro postati dominantna.