c S
Dnevne novosti

Osigurana šteta od covida dosegnula 44 mlrd dolara - Howden

05.01.2022 07:00 LONDON, 4. siječnja 2022. (Hina/Reuters) - Osigurana šteta od covida-19 u visini 44 milijarde dolara među najvećim je troškovima za osiguravatelje nakon onih povezanih s uraganom Katrina i napadima 11. rujna, objavila je u utorak tvrtka Howden Insurance Brokers.
Uragan Katrina prouzročio je 2005. osiguranu štetu od gotovo 90 milijardi dolara, a teroristički napadi na SAD od gotovo 50 milijardi dolara. Na trećem je mjestu covid 19, iako su 44 milijarde dolara više nego upola manji iznos no što su stručnjaci za osiguranje i reosiguranje očekivali prije dvije godine, na početku pandemije i širenja virusa koji je vlade prisilio na zatvaranje gospodarstva i otkazivanje događanja. "Prvotne projekcije osigurane štete od covida od 100 milijardi dolara sada se ne čine vjerojatnima", zaključili su u Howdenu u izvješću o obnavljanju reosiguranja. Osiguravatelji su od tada izuzeli covid iz mnogih polica osiguranja. "Pokrivanje otkazanih događaja jako je ograničeno, kao i ono skupnih tužbi, i kada dođete do 40 milijardi dolara, time je osiguranje gotovo iscrpljeno", ističe čelnik analitike u tvrtki David Flandro.

U Howdenu dodaju i da su cijene reosiguranja u segmentu imovinskih šteta 1. siječnja povećane za devet posto na godišnjoj razini, najviše od 2009. godine. Osiguratelji prenose dio rizika na reosiguravatelje pa se rast troškova reosiguranja obično prebaci na klijente osiguravatelja, podsjeća Reuters. Trošak reosiguranja u segmentu imovinskih šteta prouzročenih katastrofama u prosjeku je na globalnoj razini ove godine viši za 10,8 posto u odnosu na godinu ranije, objavila je reosiguravateljska tvrtka Guy Carpenter ovoga tjedna u izvješću. Reosiguravatelj Gallagher Re objavio je danas da su neke cijene reosiguranja imovine u Europi porasle čak više od 50 posto nakon što je regija prošle godine zabilježila rekordne odštetne zahtjeve povezane s prirodnim katastrofama kao što su poplave i oluje.