c S
Dnevne novosti

Sabor danas o dopunama Zakona o tržištu rada

26.01.2022 07:25 ZAGREB, 25. siječnja 2022. (Hina) - Saborski zastupnici danas će raspraviti izmjene Zakona o tržištu rada po kojima će nezaposlene osobe s invaliditetom ubuduće pravo na novčanu pomoć moći ostvariti pod uvjetom da se prijave u evidenciju nezaposlenih osoba HZZO-a i podnesu zahtjev za ostvarivanje toga prava.

Predloženim Zakonom, koji je u hitnom postupku, omogućit će se nezaposlenim osobama s invaliditetom da, uz materijalnu pomoć, dobiju i profesionalnu podršku i pomoć u traženju posla što će pridonijeti kvalitetnijoj usluzi i boljoj integraciji osoba s invaliditetom  na tržištu rada.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da se izmjena donosi radi horizontalnog usklađivanja s Konačnim prijedlogom zakona o socijalnoj skrbi kojim se, u okviru reforme sustava socijalne skrbi, predlaže da, umjesto centara za socijalnu skrb, u postupcima priznavanja prava na naknadu do zaposlenja odlučuje Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Saborski zastupnici također će raspraviti i Konačni prijedlog zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim se preciznije uređuje pitanje povlaštenog i besplatnog prijevoza otočnog stanovništva i pravnih osoba sa sjedištem na otoku, transparentno korištenje tog prava, kao i učinkovito poduzimanje mjera za sprječavanje njihove zloporabe. Uz to, na sveobuhvatan način osigurava se i besplatni prijevoz vatrogascima i njihovim vozilima, neovisno o tome da li se radi o djelatnicima profesionalnih postrojbi ili članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Tim Zakonom se potiče i uvođenje novogradnji na linije u javnom linijskom prijevozu, kao i brodova s pogonom na alternativna goriva i izvore energije, čime će se doprinijeti smanjenu stakleničkih plinova s brodova, kao i podizanju kvalitete pružanja usluga u javnom linijskom pomorskom prijevozu.