c S
Dnevne novosti

OECD otvorio pregovore o članstvu s Hrvatskom

26.01.2022 07:15 BRAZILIJA, 25. siječnja 2022. (Hina) - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je u utorak da je otvorila pregovore s Hrvatskom i još pet zemalja o članstvu u tome klubu bogatih nacija.
Osim s Hrvatskom, pregovori su počeli s Brazilom, Argentinom, Peruom, Rumunjskom i Bugarskom.

OECD, koji trenutno ima 38 članica, priopćio je da nema roka za ulazak, nego će napredak svake zemlje ovisiti o tome koliko se pridržava najboljih praksi organizacije i evaluaciji koju obavlja više od 20 tehničkih odbora.

"Hrvatska je spremna započeti pregovore o članstvu u OECD-u. Uz šengenski prostor i eurozonu, naš prioritet je članstvo u OECD-u kojim ćemo osnažiti naše gospodarstvo i međunarodni položaj i utjecaj Hrvatske, rekao je premijer Andrej Plenković na Twitteru nakon vijesti o otvaranju pregovora. Glavne vrijednosti OECD-a su osobna sloboda, demokracija, vladavina prava i zaštita ljudskih prava te otvoreno, održivo i transparentno tržišno gospodarstvo. Organizacija također promiče održivi i inkluzivan gospodarski rast te borbu protiv klimatskih promjena.

"Kandidatkinje će moći iskoristiti pristupni proces za daljnje reforme na korist svojih naroda, istovremeno jačajući OECD kao zajednicu predanu međunarodnom poretku utemeljenome na pravilima", rekao je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann. Tehnička evaluacija fokusirat će se na otvorenu trgovinu i investicije, javnu upravu, antikorupcijske mjere te učinkovitu zaštitu okoliša i klime. Kada odbori završe svoje izvješća, konačnu odluku jednoglasno donose članice OECD-a.