c S
Dnevne novosti

Sabor donio zakon o potrošačima uz nezadovoljstvo Zeleno-lijevog bloka

31.01.2022 07:20 ZAGREB, 28. siječnja 2022. (Hina) - Hrvatski sabor u petak je većinom, sa 76 glasova, donio novi Zakon o zaštiti potrošača koji donosi bolju zaštitu hrvatskih potrošača, no Klub zeleno- lijevog bloka nije zadovoljan jer se njime ne regulira djelovanje agencija za naplatu potraživanja.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) uoči glasovanja o tom zakonu pozvala je zastupnike da iskoriste „povijesnu šansu” i prihvaćanjem njihovog amandmana zaustave praksu prodaje potrošačkih dugova građana fizičkim osobama ili agencijama bez pristanka dužnika. „Građane se drži u dužničkom ropstvu desetljećima, zove ih se po 15 do 20 puta na dan, maltretira, dolazi pred kuće”, upozorila je Benčić .

Novim Zakonom o zaštiti potrošača se, pored ostalog, omogućuje slanje prigovora trgovcima putem chata, trgovce se obvezuje da tijekom sniženja i akcija istaknu i najniže cijene artikla u razdoblju od 30 dana do sniženja. Osim toga među nepoštene trgovačke prakse uvrštava dvojna kakvoća robe, odnosno svako stavljanje robe na hrvatsko tržište uz tvrdnju da je identična robi stavljenoj na tržište u drugim državama članicama EU, iako se ta roba značajno razlikuje po sastavu ili obilježjima.

Također, proširuje se lista okolnosti koje uvijek predstavljaju nepoštenu poslovnu praksu. To su, primjerice, preprodaja ulaznica za događanja ako ih je trgovac nabavio upotrebom automatiziranih sredstava za zaobilaženje bilo kojeg ograničenja u pogledu broja ulaznica ili drugih pravila te navođenje i podnošenje lažnih potrošačkih recenzija, kao i nezatraženi posjeti potrošačevu domu.

Novi zakon obuhvaća i usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, kako bi se povećala djelotvornost sustava rješavanja prigovora u tom području.

Saborski zastupnici jednoglasno su donijeli izmjene Zakona o tržištu rada po kojima će nezaposlene osobe s invaliditetom ubuduće pravo na novčanu pomoć moći ostvariti pod uvjetom da se prijave u evidenciju nezaposlenih osoba HZZO-a i podnesu zahtjev za ostvarivanje toga prava. Predloženim omogućiti će se nezaposlenim osobama s invaliditetom da, uz materijalnu pomoć, dobiju i profesionalnu podršku i pomoć u traženju posla.

Jednoglasno je izglasan i Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojim se precizira povlašteni i besplatni prijevoz otočnog stanovništva i tvrtki sa sjedištem na otoku, osigurava besplatni prijevoz vatrogascima i njihovim vozilima, neovisno radi li se o profesionalnim ili dobrovoljnim vatrogascima.

U drugo saborsko čitanje upućene su izmjene Zakona o stečaju potrošača i izmjene Stečajnog zakona, kao i Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti odnosno zviždača.

U dnevni red uvršten je prijedlog 62 oporbena zastupnika za opoziv ministra graditeljstva Darka Horvata zbog sporosti u obnovi.