c S
Dnevne novosti

Sabor: Podrška jednostavnijem i bržem sređivanju katastra

07.02.2022 07:15 ZAGREB, 4. veljače 2022. (Hina) - Saborski zastupnici pozdravili su u petak izmjene Zakona o državnoj izmjeri i katastru kojima će se rasteretiti gospodarstvo te osigurati suvremen i učinkovit sustav zemljišne administracije.

Posebno su zadovoljni što će se postupci katastarske izmjere općina koji trenutno prosječno traju više od šest i pol godina skratiti na oko dvije godine.

Uređenje katastra pretpostavka je razvoja gradova i općina i skraćenje postupaka je izuzetno važno, naglasila je Anamarija Blažević (HDZ). S njom se slaže i Predrag Štromar (Klub HNS-a, HSU i nezavisnih zastupnika) koji ističe da nesređene zemljišne knjige koče investicijske aktivnosti te da je njihovo sređivanje osnova gospodarskog razvoja.

„Zakon je korak naprijed u sređivanju katastra i zemljišnih knjiga”, složila se i Urša Raukar Gamulin (Možemo!). No, dodaje, zakon će postići cilj jedino ako se izmijeni i Zakon o zemljišnim knjigama.

Branko Bačić (HDZ) naveo je da je od 3360 katastarskih općina u Hrvatskoj u proces nove izmjere krenulo oko 15 posto odnosno njih 414, a da ih je dosad završeno u 200-tinjak. U idućih 10 godina planira se premjeriti 9,7 posto hrvatskog teritorija koje je obilježeno kao građevinsko zemljište i koje obuhvaća 6,5 milijuna katastarskih čestica, što je 42 posto svih katastarskih čestica, kazao je Bačić.

Zastupnici su pozdravili i ukidanje naplate većine stvarnih troškova uporabe podataka. Zakonom se ukida naplata većine stvarnih troškova uporabe podataka za izdavanje izvadaka, prijepisa, potvrda i preslika podataka dokumentacije državne izmjere, katastra nekretnina, registra zgrada te za korištenje podataka putem mrežnih usluga čime će državni proračun ostati bez 9,5 milijuna kuna godišnje.

„Devet i pol milijuna kuna je zanemarivo s obzirom na uštede koje će imati građani, a koji su dosad muku mučili sa sređivanjem nekretnina”, ocijenila je Barbara Antolić Vupora (SDP).

Državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja Dunja Magaš kazala je da će se zakonskim izmjenama stvoriti zajednički informatički okvir zemljišnih knjiga i katastra, smanjiti broj procedura te ubrzati postupci. Također će se osigurati pristup podacima bez neporeznih i parafiskalnih davanje, te ojačati konkurentnost gospodarstva i unaprijediti poslovno okruženje, dodala je.