c S
Dnevne novosti

Novi natječaj za idejno i izvedbeno rješenje hrvatske eurokovanice s motivom kune

09.02.2022 07:10 ZAGREB, 8. veljače 2022. (Hina) - Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) u idućim danima raspisat će novi natječaj za idejno i izvedbeno rješenje hrvatske strane eurokovanice s motivom kune, izvijestili su u utorak iz HNB-a.

"Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta HNB-a koja provodi natječaj za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, zaprimila je 6. veljače u kasnim večernjim satima izjavu Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi sudjelovanja u natječaju za motiv kune", navodi se u priopćenju HNB-a.

Nadalje, ističu da je na današnjoj sjednici Komisija za novac prihvatila odluku tog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune. Radi otklanjanja svih daljnjih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u idućim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane RH s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura.

Iz HNB-a navode da su u tijeku natječaja od svih autora tražena i dobivena potrebna jamstva u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe natječaja.

Hrvatska javnost od samog je početka aktivno sudjelovala u odabiru motiva nacionalne strane eurokovanica i s povećanim interesom je pratila izbor dizajna te joj zahvaljujemo na aktivnoj ulozi u pravovremenom prepoznavanju ozbiljnosti situacije u ovom važnom procesu, kažu iz središnje banke.

"Novim natječajem za likovno rješenje naličja 1 eura s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica", poručili su još iz HNB-a.

Podsjetimo, javnosti su u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, a kao autor najboljeg dizajna te kovanice bio je izabran magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. No, ubrzo nakon toga mediji su prenijeli kako je taj dizajn kune gotovo isti kao na fotografiji škotskog fotografa Iana H. Leacha, zbog čega se postavilo pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Stjepan Pranjković, autora dizajna motiva "Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini" za naličje eurokovanice od jednog eura, u pismu članovima Komisije za novac jučer je naveo da je "potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima je izložen vezano uz svoj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio povući svoj prijedlog dizajna za taj motiv te se odriče bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura".