c S
Dnevne novosti

Klub socijaldemokrata: Femicid uvrstiti u kazneno zakonodavstvo

10.02.2022 07:25 ZAGREB, 9. veljače 2022. (Hina) - Čelnica Kluba socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec zatražila je u srijedu da Vlada zbog sve više ubojstava žena uvrsti femicid, kao rodno uvjetovano nasilje i ubojstvo zbog mržnje prema ženi, u kazneno zakonodavstvo.

Ustvrdivši da je "hrvatsko društvo zapelo jer nije definiralo alate za rješavanje rodno uvjetovanog nasilja nad ženama", Posavec Krivec se na konferenciji za novinare usprotivila tome što se nakon ubojstva neke žene njezin ubojica kvalificira kao "rastrojen, psihički bolestan, kratkog fitilja" jer je to potencijalna olakotna okolnost na sudu, a nikako ne može biti olakotna okolnost za nečinjenje društva. 

Nasilje proživljavaju žene svih dobi i svih zanimanja neovisno gdje u Hrvatskoj žive i, na žalost, više ne govorimo o izoliranim slučajevima nego to postaje "femicid naš svagdašnji", kazala je.

Stručnjaci upozoravaju da ne postoje propisani protokoli kojima bi se mogao procijeniti rizik mogućeg nasilja u obitelji koje može dovesti do femicida, iako nam je to obveza iz Istanbulske konvencije.

„Nije moguće svaki zločin spriječiti, ali je moguće jasno definirati odrednicu društva koja kaže da nije prihvatljiv ni jedan oblik nasilja i da će se najstrože kažnjavati", ističe Posavec Krivec.

Potrebna promjena stereotipa da je "žena drugotna"

Zato čudi stav Vlade koja je odbacila prijedlog Kluba socijaldemokrata da se Kazneni zakon nadopuni kaznenim djelom koje počini muškarac nad ženom motiviranim njezinim spolom i mizoginijom. Gledajući omjere femicida u Hrvatskoj i drugim zemljama EU-a imamo sve razloge da budemo prva zemlja članica koja je pojam femicida uvrstila u svoje kazneno zakonodavstvo, poručila je Posavec Krivec.

Potrebna je promjena stereotipa i uvriježenog mišljenja da je "žena drugotna", ne čudi da je u takvom društvu žena koja je šamarom reagirala na neprimjereno hvatanje za stražnjicu jednako kažnjena kao i počinitelj, upozorila je.

„Upravo iz takvih uvriježenih razmišljanja i ponašanja najčešće dolazi do nasilja nad ženama s kobnim posljedicama, a rodno uvjetovano nasilje koje završava smrću žene je femicid, kaže Posavec Krivec.

Vesna Nađ upozorila je da, ako u Kaznenom zakonu nemamo definiran pojam femicida kao rodno uvjetovanog nasilja i najokrutnijeg oblika ubojstva uvjetovanog mržnjom prema ženi, onda ne čudi da su na edukacijama prije dvije godine suci i sutkinje, državni odvjetnici i odvjetnice rekli da su se prvi puta susreli s riječju "femicid".

„Politikom guranja glave u pijesak problem neće nestati, nije ni sredina veljače, a već su se dogodila tri femicida, Kako Vlada misli prevenirati rodno uvjetovano nasilje ako ni pravosudni dužnosnici ne znaju za pojam 'femicida'? Kako će procjenjivati otegotne okolnosti ili će možda olakotna okolnost za ubojicu u Rijeci biti to što je pjevao crkvene pjesme”, pita Nađ.