c S
Dnevne novosti

Ministar Malenica: Radimo na mozaiku promjena kako bi ubrzali postupke i povećali učinkovitost pravosuđa

14.02.2022 07:25

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u izjavi za medije osvrnuo se je na reformske aktivnosti u pravosuđu koje obuhvaćaju mozaik promjena.

"U Ministarstvu pravosuđa i uprave svjesni smo potrebnih promjena u pravosuđu. Zakon o parničnom postupku dio je mozaika zakonodavnih i organizacijskih promjena i razvojnih projekata" kazao je ministar. Cilj izmjena Zakona o parničnom postupku je kroz uvođenje rokova, tonskog snimanja te kalendara rasprava, ubrzati postupke i učiniti pravosuđe efikasnijim.

Osvrćući se na paket zakona koji je danas usvojen u Hrvatskom saboru, podsjetio je da se njime osnivaju obiteljski odjeli, uvode periodične sigurnosne provjere i redefiniraju odredbe o stručnom usavršavanju sudaca.

'' Svjesni smo izazova i s njima se kontinuirano nosimo. U sve naše aktivnosti je uključena i sudbena vlast i zajedno radimo kako bi se riješili izazovi koje imamo u resoru'', naglasio je.

Ministar Malenica najavio je izmjene Zakona o Državnom sudbenom vijeću, Državnoodvjetničkom vijeću i Pravosudnoj akademiji kojima će se redefinirati pitanja vezana uz imenovanje, napredovanje i usavršavanje pravosudnih dužnosnika.