c S
Dnevne novosti

Saborske naknade: Velike razlike između građana i dužnosnika neprimjerene

18.02.2022 07:15 ZAGREB, 17. veljače 2022. (Hina) - Saborski zastupnici i pozicije i opozicije pozvali su u četvrtak, s obzirom na javni pritisak, da se krene sa zakonskim redefiniranjem povlastica državnih dužnosnika kako bi se prilagodile ekonomskom trenutku jer smatraju da su velike razlike između dužnosnika i građana neprimjerene.

Predsjednica Kluba socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec kazala je da u njezinu Klubu od 18 zastupnika deset kolegica i kolega prima naknadu za odvojeni život koja im pripada temeljem Zakona o dužnosnicima, ali i svim pravilnicima i propisima. Svih desetero borave u Zagrebu tijekom zasjedanja Sabora dok su ostatak tjedna u svojim izbornim jedinicama sa svojim obiteljima i građanima koji su ih izabrali.Nitko od njih nije preselio svoju obitelj u Zagreb u stan koji je u najmu ili je državni. Ostali su s prebivalištem u Zagrebu, što znači da uz plaću i paušal ne primaju nikakva ostala prava i nekoliko je nas u kategoriji zastupnika koji dnevno migriraju na posao u Zagreb i ostvarujemo naknadu za prijevoz u dane kada zasjeda Sabor ili radna tijela, pojasnila je stanje u svom Klubu.

Kada smo došli u Sabor svi smo dobili vodič za zastupnike u kojima stoje sva prava koja nam pripadaju i voljela bih da svi skupa razlučimo što je moralno od onoga što je utemeljeno na pravilnicima i zakonima. O tome bismo mogli razgovarati, ali u Klubu socijaldemokrata nemamo tih problema.

"Nama nije sporno da se redefiniraju ili analiziraju prava koja imaju zastupnici, ali i svi dužnosnici u Hrvatskoj, i da se stave u gospodarske okolnosti u kojima se zemlja nalazi pa da se možda neke promjene i učine", kazala je Posavec Krivec, naglasivši da je riječ o pravima koja se dugo nisu mijenjala i 'možda je došao trenutak da ih se izanalizira'. No, ističe, nikako nije dobro da se pokrije nečiji propust tako da se u isti koš stavljaju svi dužnosnici u Republici Hrvatskoj.

"Nisu svi dužnosnici u RH jednaki. Neki su vrlo moralni i vode računa kako se ponašaju prema poslu i vrlo časnoj dužnosti koji obavljaju i kakve repove i tragove iza sebe ostavljaju. Ponavljam, nismo svi jednaki", zaključila je čelnica Kluba socijaldemokrata.

Nino Raspudić iz Kluba Mosta slaže se da zastupničke povlastice treba preispitati i potaknuti promjenu zakonskog okvira, odnosno, ukinuti besmislene naknade za odvojeni život. Pritom smatra da zastupnici trebaju imati pristojnu plaću kao i svi drugi javni dužnosnici ali i da tu plaću trebaju opravdati svojim radom i rezultatima.

Ivana Kekin iz Kluba Zeleno-lijevog bloka smatra da je u redu da zastupnici koji nisu iz Zagreba dobiju 2500 kuna da si mogu riješiti pitanje stana, a ako žele nešto bolje od toga i veće stanove, da si sami nadoplate. Što se tiče putnih troškova, ističe da ih treba puno bolje kontrolirati, odnosno, provjeravati jesu li vezani uz saborski rad jer, napominje, ima zastupnika s velikim putnim troškovima, a zapravo su malo sudjelovali u saborskom radu. Smatra da je u redu da se zastupnicima izvan Zagreba malo nadoknade pojačani troškovi, ali da treba razmišljati o tome da ta vrsta privilegije bude koliko-toliko usklađeno s onim što dobivaju drugi građani. Velike razlike između građana i dužnosnika nisu primjerene, smatra Kekin, uz napomenu da zastupnici trebaju težiti da budu primjer građanima u smislu trošenja, odnosno, štednje javnog novca, a ne kao primjer kako ugrabiti što više.

U našem Klubu su svi iz Zagreba i nitko ne uzima naknadu za odvojeni život i mislim da su većini primanja pala ulaskom u Sabor, dodala je, naglasivši da naknadu za odvojeni život treba ukinuti jer plaćeni stan i putni troškovi nadoknađuju eventualno povećane troškove zastupnika. Ta je naknada veliki propust i treba je ukinuti, ali ako se ona zaista odnosi na odvojenost od obitelji i ako se zadrži, onda treba jasno definirati da vam obitelj zaista živi u drugom gradu i da ste zaista odvojeni od nje, zaključuje Kekin.

Potreban redizajn čitavog sustava

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak smatra da je potreban redizajn čitavog sustava. "Građani gledaju nas saborske zastupnike kao povlaštenu kastu i tu treba podvući crtu. Sad smo vidjeli da nije sve samo Frka Petešić nego da ima i drugih. Ipak treba neke stvari urazumiti kako bi one bile prilagođene vremenu u kojem živimo. Nekada su zastupnici imali velike privilegije, po mom mišljenju je to tad bilo preveliko, neću ići za populizmom i reći da sad sve treba ukinuti, ali redizajn sustava - apsolutno da", poručio je.

Naglasio je da i on ima pravo na sve te privilegije, no, kaže, putuje svaki dan, a uz to je i gradonačelnik. Koristim službeno vozilo grada, za to imam potvrdu od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, ono mi je sugeriralo da to stavimo na Gradsko vijeće, ono mi je dalo dopuštenje da to mogu i nisam uzimao dnevnice, ne možete i za jedno i za drugo uzimati dnevnice, a ja ih ne uzimam za ništa. I tako je najlakše jer ne mogu pogriješiti, poručio je. Imam pravo i na odvojeni život i stan, no, nisam to koristio jer putujem, Bjelovar nije tako daleko. Vidim da su neki saborski zastupnici na duplo kraćoj relaciji pa opet imaju koriste sve to. I mislim da to nije pošteno, rekao je, naglasivši da misli na Ivanu Posavec Krivec. Upitan hoće li se ići u izmjenu tih privilegija kazao je da o tome nisu razgovarali, ali, dodaje, 's obzirom na sve ovo i pritisak javnosti, mislim da bi to bila dobra poruka'.