c S
Dnevne novosti

Sabor danas o zaštiti zraka

18.02.2022 07:25 ZAGREB, 17. veljače 2022. (Hina) - Hrvatski sabor danas će raspravljati o izmjenama Zakona o zaštiti zraka i Zakona o Zakladi „Hrvatska za djecu”, dok uobičajenog glasovanja neće biti.

Izmjenama Zakona o zaštiti zraka hrvatsko zakonodavstvo usklađuje se s pravnom stečevinom Europske unije, a u svrhu poboljšanja kvalitete zraka. Tako će se, primjerice, otkloniti nejasnoće oko donošenja i provedbe akcijskih planova za poboljšanje kvalitete zraka. Naime, kada u određenoj zoni ili aglomeraciji razina onečišćujućih tvari prekorači graničnu vrijednost, lokalne jedinice dužne su donijeti akcijske planove za poboljšanje kvalitete zraka za tu zonu.

Također, izmjenama zakona jasnije se propisuju prekršajne odredbe u dijelu koji se odnosi na kažnjavanje čelnika lokalnih jedinica ako ne provedu mjere definirane akcijskim planovima.„To će omogućiti donošenje i primjenu kvalitetnijih akcijski planova što će za rezultat imati učinkovite mjere i provedbu istih u cilju dostizanja propisanih graničnih vrijednosti”, stoji u obrazloženju zakona.

Izmjenama Zakona o Zakladi „Hrvatska za djecu” on se usklađuje sa Zakonom o zakladama.