c S
Dnevne novosti

Sabor danas o izmjenama Zakona o kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji

24.02.2022 07:30 sabor mala
ZAGREB, 23. veljače 2022. (Hina) - Sabor danas nastavlja rad raspravom o izmjenama Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji kojima se predlaže uspostavljanje centralizirane baza podataka o identitetu osoba osuđenih zbog kaznenog djela u državi članici Europske unije.

Riječ je o osobama osuđenim zbog kaznenog djela u državi članici Europske unije, a državljani su trećih zemalja ili osobe bez državljanstva. Ta će baza podataka obuhvaćati i biometrijske podatke (otisci prstiju, eventualno i prikaz lica) kako bi se osigurala njihova brza i sigurna identifikacija.

Dodatno se uređuje i pitanje regulacije ovlaštenika na podatke iz kaznene evidencije, a ističe se kako je bitno i da se mjerodavnim tijelima iz područja socijalne politike osigurava pravo na korištenje podataka iz kaznene evidencije u postupcima vezanima uz zaštitu prava i interesa djeteta.

Izmjenama će se osigurati i kvalitetnija pravosudna suradnja mjerodavnih tijela Europske unije i povećati zaštita prava i interesi djeteta te poboljšati pravna zaštita u građanskim predmetima iz obiteljskog prava, smatra predlagatelj - Vlada.

Zastupnici će također raspravljati i o Prijedlogu izmjena Zakona o javnom bilježništvu radi potrebe uvođenja javnobilježničkih isprava u elektroničkom obliku i sastavljanja takvih isprava na daljinu - u skladu s odredbama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru prema kojima su javni bilježnici utvrđeni kao ovlašteni sastavljači isprava za osnivanje i doregistraciju društva.

Uz dodatnu digitalizaciju postupaka kod javnih bilježnika i i znatno olakšavanje postupka osnivanja i doregistracije trgovačkih društva, izmjenama se, kako je istaknuto, nastoji osigurati i dostupnost javnobilježničkih usluga u mjestima u kojima nije utvrđeno sjedište javnog bilježnika određivanjem obavljanja uredovnih dana po službenoj dužnosti.