c S
Dnevne novosti

BDP Vlada: Reformama i korištenjem EU novca do daljnjeg ubrzanja rasta

28.02.2022 07:00 ZAGREB, 25. veljače 2022. (Hina) - Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o rastu hrvatskog BDP-a u 2021. za rekordnih 10,4 posto potvrđuju da su se ostvarile procjene Vlade i Europske komisije o snažnom rastu u 2021., a provedbom reformi i korištenjem europskih sredstava Vlada je usmjerena na daljnje ubrzanje rasta gospodarstva, priopćeno je u petak iz Vlade RH.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom kvartalu 2021. porastao 9,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Premda sporije nego u prethodna dva tromjesečja, to je treći kvartal zaredom kako gospodarstvo snažno raste, što pokazuje da se i dalje brzo oporavlja od koronakrize. Zbog te krize u 2020. godini BDP je pao oko 8 posto, dok je u cijeloj prošloj godini porastao 10,4 posto, najviše od kada DZS prati te podatke.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tom prigodom istaknuo je da će Hrvatska, prema za sada dostupnim podacima Eurostata za 21 članicu EU, biti među prvim zemljama po rastu BDP-a te je zahvalio hrvatskim gospodarstvenicima koji su svojom aktivnošću pridonijeli brzom oporavku od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Nedavne procjene Europske komisije pokazale su da bi Hrvatska u razdoblju od 2021. do 2023. trebala imati drugu najveću prosječnu stopu rasta od 6,1 posto među članicama EU, odmah nakon Irske.

"Hrvatsko gospodarstvo nadmašilo je razinu pretkrizne 2019. Uz snažne mjere Vlade, očuvana su radna mjesta i pružena je ruka privatnom sektoru da prebrodimo krizu koja je prijetila ugrozi egzistencije brojnih hrvatskih obitelji i poduzeća. Provedbom reformi i korištenjem osiguranih europskih sredstava usmjereni smo na daljnje ubrzanje rasta gospodarstva, a ulazak u schengenski prostor i europodručje strateški mijenjaju položaj i utjecaj Hrvatske na europskoj i globalnoj karti", poručio je Plenković.

Osvrnuvši se na rast cijena energenata i druge izazove, Plenković je kazao da će Vlada kao i dosad pravovremeno reagirati i adekvatnim mjerama štititi gospodarstvo i građane, što je i najavljeno prigodom predstavljanja paketa mjera u vrijednosti 4,8 milijarde kuna.

Utjecaj na rast BDP-a u Hrvatskoj u prošloj godini imali su izvoz usluga i roba, izvrsna turistička sezona, rast industrijske proizvodnje, osobna potrošnja i investicije, navodi se još u priopćenju Vlade. I u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu nastavljen je snažan rast BDP-a na godišnjoj razini od 9,7 posto, što je dvostruko veće od stope rasta na razini EU (4,8 posto). BDP za 2021. premašio je realnu razinu iz 2019. za 1,5 posto, što je potvrda dobrih trendova u gospodarstvu i potpunog oporavka nakon COVID-19 krize, zaključuje se u priopćenju Vlade RH.