c S
Dnevne novosti

U Splitu održana radionica o SLAPP tužbama

11.03.2022 07:15 SPLIT, 10. ožujka 2022. (Hina) - U splitskoj Pravosudnoj akademiji u četvrtak je održana radionica i edukacija o problematici SLAPP tužbi usmjerenih protiv javne participacije s kojima se suočava medijski sektor, a intencija je da se takve tužbe preveniraju ili ih uopće ne bude.

Profesorica zagrebačkog Pravnog fakulteta Romana Matanovac Vučković objasnila je da su SLAPP tužbe strateške tužbe koje se podnose protiv novinara, ali i aktera civilnog društva kako bi ih spriječili u radu. Kazala je da u skladu s EU preporukama nastoje provoditi aktivnosti kako bi pronašli najbolji način da se takve tužbe suzbiju.

Ideja je da uopće nema takvih tužbi i da se reagira u samom startu, odnosno da preveniramo situaciju. Različiti su modeli kako bismo mogli pristupiti tom problemu i to sada u okviru radne skupine razmatramo, prikupljamo podatke iz prakse, proučavamo pravne znanosti i analiziramo postojeći pravni okvir koji nam već daje određene mogućnosti.

Nastojat ćemo ga nadograditi, raspravljamo u kojem smjeru, da bismo već unaprijed sucima dali alate da u startu takve tužbe mogu odbiti ili odbaciti, ispričala je Matanovac Vučković.

Dodala je da u postojećem pravnom okviru već postoji pristojan broj odredaba koje mogu poslužiti da bi se suzbile tužbe onih koji žele zlouporabiti svoje pravo na pristup sudu i spriječiti novinare u njihovom radu koji je u javnom interesu.

Ravnateljica uprave za medije i razvoja kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček Pilar je podsjetila da je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju, kojemu je jedan od primarnih ciljeva potpora samostalnim i neovisnim medijima.

Između ostalog, putem suzbijanja SLAPP tužbi - postupaka što su ih pokrenuli moćni pojedinci usmjereni prema zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa.

Radionica i edukacija u Splitu održana je u organizaciji Ministarstva kulture i medija koje je osnovalo stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi. U radnoj su skupini i strukovne novinarske udruge, pravni stručnjaci, Pravosudna akademija, Ministarstvo pravosuđa, Hrvatska odvjetnička komora te Pučka pravobraniteljica.

Vaniček Pilar je otkrila da je u prošloj godini na hrvatskim sudovima zaprimljeno 380 tužbi među kojima su i SLAPP tužbe što je najmanji broj u proteklih šest godina.

Predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Dušan Miljuš kazao je da je problem kod SLAPP tužbi što mogu ugroziti egzistencija novinara zbog čega, smatra, suci trebaju biti vrlo senzibilni u dosuđivanju odšteta. Zaključio je da se vidi trend zlouporabe pristupa sudu.