c S
Dnevne novosti

Sindikati državnih službi usprkos pomaku i dalje odbijaju povećanje od samo dva posto

17.03.2022 07:20 ZAGREB, 16. ožujka 2022. (Hina) - Čelnici sindikata državnih službi izjavili su u srijedu nakon pregovara o temeljnom ugovoru da su se stvari malo pomakle s mrtve točke, ali i dalje odbijaju prijedlog Vlade o samo dva posto povišice.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je novinarima nakon 12. runde pregovora između pregovaračkih sindikata državnih službi i Vlade da su se dogovorili da će nastaviti razgovarati o prijedlogu kolektivnog ugovora kroz koji se dotiču povećanja drugih prava.

"Policajci, pravosudni policajci, carinici su u ovo vrijeme najugroženija skupina i definitivno, bez obzira na geopolitičku situaciju država prema njima ne smije biti maćeha", kazao Jagić. Glavni zaključak je po njegovim riječima da su se pomaknuli s mrtve točke, a ostalo ne može reći jer su o obvezani tajnošću. Vjeruje da će sljedeći sastanak biti još napredniji.

I čelnik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je da pomak postoji u odnosu na zadnju Vladinu ponudu. Zaključak je, kazao je, da će kolektivni ugovor, osim osnovice dovesti u stanje gotovosti koje će bezrezervno prihvatiti jedna i druga strana, a osnovicu će ostaviti za kraj i neće brzati.

Neizvjesnost je i dalje prilično visoka 

Ministar financija Zdravko Marić poručio je da se uvijek dolazi na sastanke u dobroj vjeri i namjeri jer govore u dobrom dijelu o zajedničkom cilju, a to je briga za zaposlenike. Iako se očekivanja i mogućnosti u pravilu ne podudaraju, vjeruje da će doći do rješenja.

"U ovakvim okolnostima, neizvjesnost je i dalje poprilično visoka i moramo to uzimati u obzir, a opet ne zanemarivati bolji materijalni status ali i kvalitetniju uslugu", istaknuo je.

Upitan jesu li blizu ili daleko od dogovora, rekao je da je to relativan pojam. Svi sugovornici su se složili da će pregovori trajati do kad bude potrebno, dodao je. Marić je rekao da su na sastanku s predstavnicima državnih službenika otvorili i jednu od mjera iz Nacionalnog programa oporavka i otpornost a to je cjeloviti zakonodavni akt koji bi trebao kvalitetnije urediti problematiku plaća. To dolazi na red sljedeće godine u smislu rokova, ali se na tome već sada treba raditi, kazao je Marić.

Sindikati javnih službi bez pomaka u kolektivnim pregovorima

Ranije danas s Vladom su pregovarali i sindikati javnih službi, no oni su rekli da nije postignut nikakav pomak jer se Vlada ne želi maknuti od svoga prijedloga o povećanju osnovice plaća za dva posto, zbog čega kao moguću opciju spominju i štrajk.

Čelnik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak rekao je novinarima da na današnjem sastanku, već dvanaestom po redu, praktički nisu dogovorili ništa jer Vlada i dalje ustraje na povećanju osnovice za dva posto i naknadi za prijevoz od 1,20 kuna po kilometru, što je neprihvatljivo za sindikate.

Topolnjak je najavio da će sindikalni pregovarači sada te prijedloge iznijeti na svojim sindikalnim tijelima. "Ako naša tijela to ne prihvate - prekidamo pregovore i idemo u proces mirenja, te dalje postupamo u skladu sa Zakonom o radu, a ako tijela tako odluče - mogući su i štrajkovi", kazao je.

Nije želio prejudicirati što će odlučiti sindikalna tijela, no smatra da je za sindikate Vladina ponuda neprihvatljiva. Vlada, za razliku od sindikata, nije napravila nikakav pomak u odnosu na prve sastanke, kada je od sindikalaca tražila da revidiraju svoje zahtjeve, dodao je.

"Mi smo svoje revidirali, rekli smo prošli put da idemo od 1. travnja na četiri posto povećanja osnovice i dva plus dva posto bi pregovarali od 15. svibnja, ali Vlada nije promijenila svoje stajalište", izjavio je Topolnjak.