c S
Dnevne novosti

U javnoj raspravi pravilnik o potporama za nabavu mineralnog gnojiva

17.03.2022 07:10 ZAGREB, 16. ožujka 2022. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je u javnu raspravu uputilo nacrt pravilnika o provedbi Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva, vrijednog 200 milijuna kuna.

Predviđa se da će program obuhvatiti 88 tisuća gospodarstava, navodi se u priopćenju Ministarstva te dodaje da se potpora dodjeljuje u iznosu od 450 kuna po hektaru (kn/ha) za prvih 10 ha poljoprivrednog gospodarstva te 250 kn/ha za preostalih 10 hektara poljoprivrednog gospodarstva, do ukupno 20 hektara površina poljoprivrednog gospodarstva korisnika potpore.

Cilj programa je osiguravanje određene nadoknade porasta cijene gnojiva kako bi se osiguralo zadržavanje dosadašnje razine poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.

Program je predviđen za poljoprivredna gospodarstva na kojima se uzgajaju ratarske kulture, trajni nasadi, povrće, ukrasno bilje i ljekovito bilje.

Prihvatljivi korisnici su proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednika, koji su podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u 2021., s poljoprivrednim površinama većim od jednog hektara na kojima se uzgaja jedna ili više prihvatljivih kultura, navodi se u priopćenju.

Javna rasprava traje do 21. ožujka.