c S
Dnevne novosti

Sabor danas glasuje o smanjenju PDV-a

25.03.2022 07:25 ZAGREB, 24. ožujka 2022. (Hina) - Hrvatski sabor danas će glasovati o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), kojima se želi ublažiti rast cijena s kojima su suočeni građani i gospodarstvo.

Zakonskim izmjenama stopa PDV-a smanjuje se s 25 posto i 13 posto na pet posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

Proširuje se i primjena snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine. Uvodi se i stopa PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina obavljene od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2,1 milijarde kuna.

Zastupnici će glasovati i o oporbenom prijedlogu da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi utvrđivalo kako se koriste sredstva iz EU fondova. Sudeći po raspravi u četvrtak, ne očekuje se da će taj prijedlog dobiti potporu većine koja je poručila da ga neće podržati jer nije u skladu sa Zakonom o istražnim povjerenstvima

Prije glasovanja u podne Sabor će raspraviti Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2020. godini, te se izjasniti o amandmanima na predložene zakonske prijedloge.Izvješće o otocima pokazuje da su ukupna ulaganja državnog i javnog sektora u razvoj otoka u 2020. iznosila 3,8 milijardi kuna, od čega je najveći dio bespovratnih sredstava. U odnosu na 2019. zabilježeno je povećanje ulaganja bespovratnih sredstava za 35 posto.