c S
Dnevne novosti

Kuća ljudskih prava izdala kurikulum o slobodi izražavanja i medija

29.03.2022 07:20 ZAGREB, 28. ožujka 2022. (Hina) - Kuća ljudskih prava Zagreb je u suradnji s veleposlanstvom Velike Britanije i Sjeverne Irske i odvjetnicama Vesnom Alaburić i Vanjom Jurić izradila kurikulum za odvjetnike i druge pravne stručnjake o slobodi izražavanja i slobodi medija.

Kurikulum će poslužiti kao osnova za provođenje edukacija o slobodi izražavanja i slobodi medija, ali i uspostavljanju pravilne ravnoteže u sukobu prava na slobodu izražavanja i prava na zaštitu ugleda i drugih prava osobnosti.

‘’Ovaj kurikulum  namijenjen je jačanju kapaciteta odvjetnika i drugih pravnih stručnjaka, ali i novinara, urednika i medijskih nakladnika u pružanju pravne argumentacije u području slobode izražavanja, i u svrhu smanjenja broja potencijalnih novih predmeta koji završavaju pred Ustavnim sudom ili Europskim sudom za ljudska prava’’, ističu u Kući ljudskih prava.

Kurikulum je izdan kao elektronska publikacija.

Kao njegovi ciljevi istaknuti su stručno usavršavanje pravnih stručnjaka o slobodi izražavanja, osnaživanje njihove kompetentnosti te podizanje svijesti o važnosti uspostavljanja pravila ravnoteže u slučajevima sukoba prava na izražavanje i prava na zaštitu ugleda i osobnosti.

Osim toga, namjera kurikuluma je i ojačati kapacitete novinara, urednika i medijskih nakladnika u razumijevanju ravnoteže između dva sukobljena prava, konkretno – prava na slobodu izražavanja i prava na zaštitu osobnosti pojedinca.