c S
Dnevne novosti

EK: Obustaviti izdavanje "zlatnih putovnica" i oduzeti ih nekim Rusima i Bjelorusima

29.03.2022 07:05 BRUXELLES, 28. ožujka 2022. (Hina) - EK je u ponedjeljak pozvala članice da odmah stave izvan snage sve postojeće programe za dodjelu državljanstva u zamjenu za investicije te da procijene treba li povući državljanstva koja su u okviru programa “zlatne putovnice” dodijeljena ruskim ili bjeloruskim državljanima koji su se našli na popisu sankcija EU-a.

“Europske vrijednosti nisu na prodaju. Smatramo da je prodaja državljanstva u okviru programa “zlatnih putovnica” nezakonita prema pravu EU-a i predstavlja ozbiljan rizik za našu sigurnost. Ona otvara vrata korupciji, pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza”, izjavio je povjerenik za pravosuđe i zaštitu potrošača Didier Reynders.

Komisija ističe da su neki od ruskih ili bjeloruskih državljana koji su na meti sankcija ili znatno podupiru rat u Ukrajini možda na temelju tih programa stekli građanstvo EU-a ili povlašteni pristup EU-u, uključujući slobodno kretanje u schengenskom području. Stoga Komisija poziva države članice da naprave pojedinačne procjene za svaku odluku o odobrenju državljanstva ili boravišne dozvole i da u skladu s načelom proporcionalnosti, temeljnim pravima i nacionalnim pravom odmah povuku boravišne dozvole koje su na temelju programa za dodjelu prava boravka ulagačima izdane ruskim i bjeloruskim državljanima koji su na meti sankcija.

“Pravo na slobodno kretanje unutar schengenskog područja jedna je od naših najvećih prednosti. Potrebne su stroge provjere kako bismo bili sigurni da se to pravo ne zloupotrebljava. Trebalo bi opozvati zlatne boravišne dozvole koje su izdane Rusima i Bjelorusima koji su se našli pod sankcijama EU-a. Više nego ikad prije, sad kad smo suočeni s ratom moramo učiniti sve kako bismo osigurali da Rusi i Bjelorusi koji su pod sankcijama i koji podupiru Putinovu agresiju ne mogu kupiti svoj ulazak u EU”, izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Svi koji imaju državljanstvo jedne od država članice EU-a istodobno su i građani EU-a. Građanstvo EU-a automatski daje pravo na slobodno kretanje, pristup unutarnjem tržištu EU-a te pravo na glasanje i kandidiranje na lokalnim izborima i izborima za Europski parlament. To utječe na sve države članice, a nakon početka ruske agresije na Ukrajinu još su očitiji rizici koji su svojstveni takvim programima.

Trenutačno samo Malta, Cipar i Bugarska imaju takve programe za dodjelu “zlatnih putovnica” u zamjenu za investicije, a sve tri zemlje već su se obvezale da će ih ukinuti.