c S
Dnevne novosti

Danas stupaju na snagu mjere za ublažavanje rasta cijena energenata

01.04.2022 07:20 ZAGREB, 31. ožujka 2022. (Hina) - Premijer Andrej Plenković u četvrtak se na početku sjednice Vlade osvrnuo na paket mjera usmjeren na suzbijanje udara rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo, ukupno vrijedan gotovo pet milijardi kuna, koji stupa na snagu u petak, 1. travnja.

Plenković je naveo da uslijed ruske agresije na Ukrajinu i geopolitičkih previranja, cijene energenata (nafte, plina, struje) rastu, pa Vlada mjerama vrijednim gotovo 5 milijardi kuna od danas ublažava taj udar na građane i gospodarstvo. 

Vlada je pritom limitirala rast cjena struje na 9,6 posto, rast cijene plina za kućanstva na najviše 20 posto, također je smanjena stopa PDV-a na godinu dana na isporuke plina s 25 na 5 posto, smanjen je PDV na prehrambene proizvode, kao i na troškove u pojoprivredi, različite druge potrepštine, na kulturne i sportske aktivnosti idr.

"Također, vodili smo računa o najugroženijima u našem društvu, onima koji žive na rubu siromaštva, kojima je povećan iznos socijalnih transfera sa 200 na 400 kuna, a odnose se i na račune za plin, a ne samo za struju. Na taj način brinemo o našim sugrađanima kojima je solidarnost, kao jedna od temeljnih društvenih kategorija, najviše i potrebna u ovome trenutku", izjavio je Plenković. 

Naveo je i poseban program mjera za poljoprivrednike i ribare te podsjetio da su odobrene i izravne jednokratne potpore umirovljenicima. 

"Sa sveobuhvatnošću našeg paketa uspjeli smo u najvećoj mogućoj mjeri dovesti do situacije da se u mjesecima pred nama taj udar osjeti što manje na kućne proračune naših građana", kazao je Plenković, navevši da je Vlada više puta  intervenirala i kad je riječ o cijenama naftnih derivata.  

Sredinom veljače Vlada je predstavila, a u prvoj polovici ožujka i usvojila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna. Među tim mjerama su uz ostalo i izmjene Zakona o PDV-u, odluke o subvencioniranju cijena plina kućanstvima i malim poduzetnicima, o jednokratnoj pomoći umirovljenicima i pomoći socijalno ugroženima.