c S
Dnevne novosti

Ispravak vijesti: „Lani 18.576 zahtjeva za pristup informacijama, 82 posto pozitivno riješeno“

08.04.2022 07:15 Sukladno članku 40. i 56. Zakona o medijima ("Narodne novine" br. 59/04., 84/11., 81/13.) objavljujemo ispravak i očitovanje Hrvatske banke za obnovu i razvoj na vijest objavljenu 5. travnja 2022. pod nazivom „Lani 18.576 zahtjeva za pristup informacijama, 82 posto pozitivno riješeno“. Tekst prenosimo u cijelosti.

Zahtjev za ispravak informacije

Netočan je navod u članku naslova „Lani 18.576 zahtjeva za pristup informacijama, 82 posto pozitivno riješeno", u kojem se tvrdi kako HBOR „učestalo nezakonito postupa" u odnosu na zahtjeve za pristup informacijama.
Točna je informacija da HBOR zakonito postupa u odnosu na sve zahtjeve za pristup informacijama koje zaprimi. Svaki zaprimljeni zahtjev obrađen je u zakonskom roku te je podnositeljima pravodobno dostavljeno očitovanje HBOR-a. Tijekom 2021. HBOR je rješavao 19 zahtjeva za pristup informacijama, od kojih je usvojio 8 zahtjeva, djelomično usvojio/odbio/odbacio 7 zahtjeva te odbio 4 zahtjeva. Kod svih odbijenih ili djelomično usvojenih/odbijenih/odbačenih zahtjeva, HBOR je primijenio zakonske mogućnosti iz Zakona o pravu na pristup informacijama radi zaštite bankovne tajne, poslovne tajne ili osobnih podataka.

Očitovanje na objavljenu informaciju

Informacija objavljena u članku, u kojima se spominje HBOR, nije istinita. Iz ove informacije može se steći pogrešan dojam da HBOR „učestalo nezakonito postupa" u odnosu na zahtjeve za pristup informacijama što HBOR-u može uzrokovati štetu. Stoga zlonamjernima i tendencioznima ocjenjujemo tvrdnje prema kojima se HBOR stavlja u kontekst nezakonitog postupanja u bilo kojem pogledu pa tako i u pogledu prava na pristup informacijama. Napominjemo da HBOR posluje u skladu sa zakonima te ne čini ilegalne radnje u svojem poslovanju.