c S
Dnevne novosti

Protiv korupcije do 2024. većom transparentnošću i edukacijom

08.04.2022 07:30 STRATEGY
ZAGREB, 8. travnja 2022. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa i uprave (MPU) uputilo je u javno savjetovanje akcijski plan prema kojem će se država u naredne dvije godine boriti protiv korupcije uglavnom većom transparentnošću i nizom edukacijskih radionica namijenjenih dužnosnicima, službenicima, sucima, ali i djeci.

Jedan od rijetkih konkretnih poteza koji će osjetiti šira javnost bit će uvođenje isključivo bezgotovinske naplate novčanih kazni na mjestu počinjenja prekršaja zbog čega bi MUP do kraja ove godine trebao nabaviti 600 POS uređaja. Za policijski sustav planirano je i izdvajanje četiri milijuna kuna za servere i računala koji bi trebali pomoći u povećanju učinkovitosti u otkrivanju i suzbijanju korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Financiranje neprofitnih medija

Kako bi antikorupcijske poruke doprle do javnosti država bi do kraja 2024. prema akcijskom planu trebala izdvojiti i osam milijuna kuna za financiranje neprofitnih medija i još tri milijuna za poticanje kvalitetnog novinarstva. Istovremeno zbog unaprjeđenja transparentnosti vlasničke strukture u medijima planirana je uspostava jedinstvene baze registriranih medija s podacima o vlasničkim strukturama i izvorima financiranja.

U planu je i nova nacionalna kampanja podizanja svijesti građana o štetnosti korupcije, potrebi prijavljivanja korupcije te djelovanju postavljenih antikorupcijskih mehanizama. Antikorupcijska strategija predviđa edukaciju za suce, državne odvjetnike, čelnike i glasnogovornike pravosudnih tijela o načinima komunikacije s medijima i društvenim mrežama dok će zaposleni u javnoj nabavi i Poreznoj upravi pohađati radionice o etici.

Akcijski plan uključuje i uspostavu registra diploma, a antikorupcijske teme uključit će se u nastavu građanskog odgoja i obrazovanja.

Kampanja protiv mita u zdravstvu

Ministarstvo ističe da će se izmjenama Zakona o državnim službenicima regulirati prestanak državne službe po sili zakona za sve osuđene za korupcijska nedjela, bez obzira jesu li osuđeni uvjetno ili bezuvjetno. Uz to, provest će se kampanja o štetnosti neformalnog plaćanja i utjecaju na nepovjerenje u zdravstveni sustav u kojem je planirana provedba ciljanih kontrola broja izvršenja plaćenih i ugovorenih usluga putem projekta informatičke podrške.

Planirano je i propisivanje obveze svih zdravstvenih ustanova na sudjelovanje u objedinjenoj nabavi.

U planu je i zapošljavanje šest novih savjetnika u Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa koje će razmjenjivati iskustva i s antikorupcijskim tijelima drugih država. Kadrovski će se ojačati i tzv. porezni Uskok, odjel Ministarstva financija koji prati trag novca u mnogim istragama.

Strategija uključuje i objavu proračunskih podataka svih županija minimalno dvaput godišnje, dok će lokalne samouprave morati osnovati savjetodavne portale, a županjske jedinice i mrežu za informiranje te odnosne s javnošću.

Također, planira se i donošenje Kodeksa ponašanja saborskih zastupnika u prvom kvartalu iduće godine te etičkih smjernica za dužnosnike na lokalnoj razini.

Nadzor tvrtki od posebnog državnog interesa i novca u sportu

Kako bi se ojačali antikorupcijski mehanizmi i učinkovitost upravljanja planirano je i donošenje novog zakona o tvrtkama u vlasništvu države te implementacija business intelligence (BI) sustava praćenja poslovanja pravnih osoba od posebnog interesa za Hrvatsku.

Što se poljoprivrede tiče planirana je izrada aplikacije za provedbu natječaja za zakup i prodaju državnog zemljišta (eZakup), ali i dodatna kontrola potpora.

Dodjela državnog novca pojačano bi se trebala nadzirati i u sportu, posebno kada je u pitanju organizacija velikih sportskih manifestacija, a najavljena je i zakonska regulacija sustava lobiranja.