c S
Dnevne novosti

Europski parlament potvrdio provedbu kohezijske politike

08.04.2022 07:05 ZAGREB, 7. travnja 2022. (Hina) - Europski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju o provedbi kohezijskih politika u cilju smanjenja razlika u razvijenosti dijelova Europske unije.

Prijedlog rezolucije o provedbi kohezijskih politika za razdoblje od 2021. do 2027. usvojen je bez amandmana.

Ukupni proračun za kohezijske politike iznosi 392 milijarde eura, od čega 11,3 milijarde odlaze na Instrument za povezivanje Europe, a 2,5 milijardi na financijske instrumente i tehničku pomoć za potporu programima.

Kohezijske politike doprinose ojačanju ekonomske, socijalne i teritorijalne povezanosti unutar Europske unije, te imaju za cilj ispraviti nejednakosti između zemalja i regija s posebnim naglaskom na zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Pet glavnih ciljeva su postizanje pametne i konkurentnije Europe, tranzicije ka zelenijoj i niskougljičnoj ekonomiji, povećanje povezanosti i mobilnosti, uključivija Europa te približavanje građanima putem održivog i integriranog razvoja svih teritorija. 

Svoje ciljeve nastoje ostvariti uvođenjem klimatski održivih alata, ojačavanjem uloge lokalne, urbane i teritorijalne vlasti u upravljanju fondovima, pojednostavljivanjem pravila za upravljanje fondovima te smanjenje količine sekundarne legislative. 

Za financiranje nacionalnih i regionalnih projekata za radna mjesta i rast uloženo je dodatnih 369 milijardi eura sredstava, koja su raspodijeljena među Europskim fondom za regionalni razvoj (EFRR), Europskim socijalnim fondom+ (ESF+), Kohezijskim fondom i Fondom za pravednu tranziciju.

Europska povjerenica Maya Gabriel u ožujku je istaknula važnost sinergije kohezijskih politika te alata kao što su mehanizam za oporavak i otpornost, EU za zdravlje, Obzor EU, Digitalna Europa te Invest EU za rješavanje nejednakosti i nepristupačnosti zdravstvene zaštite između država članica Europske unije.