c S
Dnevne novosti

EU pojačava Eurojust kako bi pomogao u istragama ruskih ratnih zločina

26.04.2022 07:15 BRUXELLES, 25. travnja 2022. (Hina) - Europska komisija je u ponedjeljak predložila promjenu Uredbe o Eurojustu, agenciji EU-a za pravosudnu suradnju, kako bi mogla prikupljati, čuvati i dijeliti dokaze o ratnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

“Moramo raditi zajedno kako bi ratni zločinci bili privedeni pravdi. Trebamo pojačati Eurojust koji mora imati sve potrebne alate da bi se mogao suočiti s brojnim zločinima u Ukrajini”, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova. 

Iako Eurojust ima praktičnog iskustva u pogledu međunarodnih zločina,  postojeća Uredba nije predviđena za ovakve situacije i tolike razmjere zločina koji se događaju u Ukrajini, stoga je potrebno dopuniti pravnu osnovu za djelovanje, dodaje Komisije. 

Komisija navodi da je iznimno važno osigurati da se dokazi čuvaju na sigurnom mjestu izvan Ukrajine te podržati razna europska i međunarodna tijela koja istražuju ratne zločine.

Eurojust od ožujka pomaže jedan zajednički istražiteljski tim EU-a koji istražuje moguće ratne zločine u Ukrajini.

 “Od početka ruske invazije, svijet je bio svjedokom zvjerstava počinjenih u Buči, Kramatorsku i drugim ukrajinskim gradovima. Oni koji su odgovorni za ratne zločine u Ukrajini moraju odgovarati i u tu svrhu moramo osigurati da se dokazi čuvaju na sigurnom mjestu, da se analiziraju i razmjenjuju između nacionalnih i međunarodnih tijela, uključujući i Međunarodni kazneni sud”, rekao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

S predloženim izmjenama Uredbe, Eurojust bi mogao prikupljati, analizirati i čuvati dokaze, obrađivati podatke, poput video materijala, audio snimki i satelitskih fotografija te dijeliti takve dokaze s odgovarajućim nacionalnim i međunarodnim tijelima.