c S
Dnevne novosti

Sindikati danas s premijerom o plaćama za javne i državne službe

26.04.2022 07:25 ZAGREB, 25. travnja 2022. (Hina) - Sindikati javnih i državnih službi nastavljaju danas s Vladom kolektivne pregovore u koje bi se na sindikalni zahtjev trebao uključiti premijer Andrej Plenković, kako bi probali postići dogovor o plaćama nakon 13 krugova pregovora bez rezultata.

Pregovori, koji su zapeli na osnovici za plaće i naknadi za prijevoz, trebali bi biti nastavljeni sutra u 13 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Od uključivanja Plenkovića očekuju poboljšanje Vladine ponude

Za sindikalce je neprihvatljiva Vladina ponuda povećanja osnovice za plaće od 1. travnja za dva posto i naknade za prijevoz s dosadašnje kune na 1,20 kuna po kilometru.

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić poručio je da traže trenutno povećanje osnovice za četiri posto i naknade za prijevoz na 1,63 kune po kilometru. Sindikati su, dodao je, tražili da se u pregovore uključi premijer nakon 13 neuspješnih sastanaka jer se radi o važnim pitanjima za 180.000 radnika, od znanosti i visokog obrazovanja preko srednjeg i osnovnog školstva do zdravstva, socijale i kulture.

Pozitivan odgovor Plenkovića i njegovo uključivanje u pregovore on tumači kao namjeru Vlade da pred sindikate izađe s poboljšanom ponudom.

Zahtjev za povećanjem osnovice za četiri posto je vrlo izbalansiran, kaže Stipić, sindikati pristaju na smanjenje cijene rada jer je akumulirana inflacija lani iznosila 2,3 posto, u ovoj godini je već 5,9 posto, a njihove su plaće zamrznute od siječnja 2021.

"Tih četiri posto zapravo znači da pristajemo na smanjenje cijene rada i smatramo da bi svaka razborita vlada pristala na naš zahtjev", ustvrdio je Stipić.

Što se tiče povrata troškova prijevoza, sindikati traže veću korekciju Vladine ponude jer su naknadu od kune po kilometru ugovorili dok je cijena eurosupera 95 iznosila 9,06 kuna, a sada je 12,19 kuna.

Traže da se napusti dosadašnji fiksni model i da se prijeđe na "plivajući model" po kojem bi visina povrata ovisila o cijeni goriva.

Na Praznik rada imat ćemo kolektivni ugovor ili najavu štrajka

Stipić je također poručio da sindikati više neće pristati na odugovlačenje s pregovorima.
"Moramo to zaključiti do 1. svibnja, pa ćemo na Praznik rada imati novi temelji kolektivni ugovor ili datum štrajka u javnim službama", istaknuo je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar kaže da od pregovora očekuje pomake i za državne službe, koje također odbijaju predloženih dva posto povećanja.No, oni za razliku od javnih službi dosad nisu spominjali štrajk.

"Sutra ćemo poslušati što druga strana nudi, pa ćemo vidjeti dalje, nema potrebe ni za kakvim prijetnjama", rekao je Lončar.